Jakość handlowa przetworów zbożowych

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych (mąk, kasz, ryżu, płatków i innych produktów zbożowych śniadaniowych). Objęto nią łącznie 108 podmiotów, w tym 59 producentów i 49 sklepów.

Jakość handlowa przetworów zbożowych
Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 144 partie. Ze względu na niewłaściwą barwę i zapach zakwestionowano 2 partie (1,4%).

 
Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 189 partiach, z czego 27 zakwestionowano (14,3%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. niewłaściwych danych w tabeli wartości odżywczej, masy netto i procentowej zawartości składników, wilgotności, stopnia rozdrobnienia oraz obecności szkodników.

 
Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 251 partii, z czego w 24 stwierdzono nieprawidłowości (9,6%). Dotyczyły one m.in.:
  • Stosowania nazwy nieadekwatnej do składu (tj. „płatki żytnie …” dla produktu wytworzonego z mąki żytniej i owsianej).
  • Braku określenia odnoszącego się do typu handlowego ryżu (tj. okrągłoziarnisty, średnioziarnisty, długoziarnisty).
  • Podawania sformułowań sugerujących szczególne właściwości produktu (np. „super foods”, „super … odporność” i „… wsparcie dla zdrowia”) przy jednoczesnym braku zamieszczenia dozwolonych oświadczeń zdrowotnych mających związek z takimi ogólnymi komunikatami.
  • Braku instrukcji użycia płatków owsianych i kaszy jaglanej.
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania i ilości nominalnej.


Tagi:
źródło: