Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 224 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 198 partiach, z czego 49 zakwestionowano (24,7%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. niedeklarowanych składników (surowca mięsnego, fosforanów, skrobi) i niewłaściwych danych w tabeli wartości odżywczej.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 328 partii, z czego w 70 stwierdzono nieprawidłowości (21,3%). Dotyczyły one m.in.:
-
Podawania w nazwie określeń typu „wiejska” czy „od chłopa” przy stosowaniu aromatów i przetworzonych surowców.
-
Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
-
Braku lub podania niewłaściwej informacji dotyczącej procentowej zawartości składników i wartości odżywczej.
-
Braku informacji o warunkach i czasie przechowywania po otwarciu opakowania.
-
Nieczytelnego oznakowania (zbyt mały rozmiar czcionki).