Jakość handlowa produktów rybołówstwa

W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej produktów rybołówstwa (w tym marynat i konserw rybnych, ryb mrożonych i wędzonych). Objęto nią 73 podmioty.

Jakość handlowa produktów rybołówstwa
Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 131 partii. Z uwagi na obecność łusek zakwestionowano 1 partię (0,8%).
Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 138 partiach, z czego 27 zakwestionowano (19,6%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły głównie zaniżonej masy ryby i niewłaściwych wartości liczbowych w wartości odżywczej.
Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 162 partii, z czego w 46 stwierdzono nieprawidłowości (28,4%). Dotyczyły one m.in.:
  • podania niewłaściwej nazwy wyrobu gotowego (np. wskazano jedynie nazwę fantazyjną, pominięto informację o obróbce termicznej oraz użyto niewłaściwej nazwy handlowej ryby);
  • braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców;
  • niewłaściwej deklaracji pochodzenia (tj. niewłaściwie wskazano obszary połowu, podano określenie „Produkt polski” dla wyrobu, w którym tylko sól była pochodzenia krajowego);
  • użycia sformułowań typu „naturalny” czy „tradycyjna receptura” przy stosowaniu dodatków oraz przetworzonych surowców;
  • braku lub niewłaściwej informacji o ilościowej zawartości składników i narzędziu połowowym;
  • podania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, okresie przydatności do spożycia, warunkach przechowywania i masie netto.


Tagi:
źródło: