Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Kultywator Przedsiewny BEST
2020-02-20 -
Przyczepy objętościowe SIWA
2014-04-24 -
Modernizacja obór
2014-01-09 -
PRZENOŚNIK ŚLIMAKOWY Z KOSZEM
2016-02-11
Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej ziemniaków, w tym kontroli ziemniaków na obecność GMO
W IV kwartale 2010 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Kielcach, Łodzi, Olsztynie, Opolu, Poznaniu, Rzeszowie, Szczecinie, Warszawie, Wrocławiu, przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej ziemniaków konsumpcyjnych.
I. CEL KONTROLI
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej ziemniaków w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami, a także kontrola ich składowania i transportu.
Ponadto, celem kontroli było zbadanie ziemniaków na obecność organizmów genetycznie zmodyfikowanych.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono w 23 podmiotach prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji, obrotu, składowania lub konfekcjonowania (w tym paczkowania) ziemniaków konsumpcyjnych.
Kontrolą objęto:
- w zakresie zgodności z wymaganiami jakościowymi określonymi w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków - 33 partie ziemniaków jadalnych, o łącznej masie 5 475 t,
- w zakresie prawidłowości znakowania – 34 partie ziemniaków jadalnych, o łącznej masie 5 476 t.
Ponadto,
podczas kontroli zbadano 31 partii
ziemniaków, o łącznej masie 10 671 t, na obecność GMO.
III.
WYNIKI KONTROLI
wymagania jakościowe
określone w rozporządzeniu MRiRW
Wszystkie
skontrolowane partie ziemniaków spełniały wymagania jakościowe określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003
roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków, w tym wymagania dotyczące: minimalnej
wielkości bulw bądź maksymalnego udziału bulw zazieleniałych, bulw z wadami
wewnętrznymi, bulw porażonych zgnilizną, zanieczyszczonych mineralnie i
organicznie, bulw o mniejszej średnicy niż wymagana, bulw porażonych parchem
zwykłym, uszkodzonych, niekształtnych, niedojrzałych lub bulw innych odmian.
znakowanie
Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w przypadku 10 partii ziemniaków (co stanowiło 29,4% skontrolowanych partii), o łącznej masie 14,7 t (co stanowiło 0,3% masy skontrolowanych partii).
Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości:
- podawanie niepełnych lub niezgodnych z wpisem do ewidencji działalności gospodarczej danych identyfikujących przedsiębiorcę (producenta, konfekcjonującego),
- brak na opakowaniu wymaganych informacji dotyczących:
- miejsca lub źródła pochodzenia, tj. kraju pochodzenia,
- numeru wpisu do rejestru prowadzonego przez wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa,
- informacji o odmianie ziemniaków,
- ilości nominalnej na opakowaniach produktów paczkowanych,
- podawanie tolerancji „+/-„ przy ilości nominalnej produktu gotowego,
- znakowanie klasą jakości, podczas gdy w rozporządzeniu MRiRW w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków brak wymagań dotyczących klasyfikacji ziemniaków,
- używanie określenia „waga netto” zamiast „masa netto.
warunki składowania i transportu
Warunki składowania we wszystkich
kontrolowanych jednostkach zapewniały zachowanie właściwej jakości handlowej
ziemniaków.
Ponadto, w żadnej ze skontrolowanych partii nie wykryto obecności GMO.
IV. SANKCJE
W związku ze stwierdzonymi w toku kontroli nieprawidłowościami:
- wydano 5 decyzji administracyjnych, nakazujących poddanie artykułów rolno – spożywczych zabiegom prawidłowego oznakowania,
- na osoby odpowiedzialne nałożono ogółem 7 mandatów karnych na łączną kwotę 1400 zł, w szczególności:
- 6 mandatów w związku z brakiem zgłoszenia wojewódzkiemu inspektorowi JHARS podjęcia działalności w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania lub obrotu artykułami rolno-spożywczymi,
- 1 mandat za posiadanie wag o nieaktualnych cechach legalizacji,
- na 1 podmiot, nałożono karę pieniężną na kwotę 500 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu ziemniaków nieodpowiadających wymaganiom jakości handlowej w zakresie znakowania,
- do 7 podmiotów objętych przedmiotową kontrolą skierowano zalecenia pokontrolne w związku z nieprawidłowym oznakowaniem.
V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Podczas przedmiotowej kontroli sprawdzono jakość handlową ziemniaków konsumpcyjnych u przedsiębiorców zajmujących się obrotem, składowaniem lub konfekcjonowaniem (w tym paczkowaniem) tych produktów oraz zbadano ziemniaki pod względem obecności organizmów genetycznie modyfikowanych.
W toku kontroli kwestionowano przede wszystkim jakość handlową ziemniaków jadalnych ze względu na ich niewłaściwe oznakowanie. Partie niespełniające wymagań odnośnie znakowania stanowiły 29% wszystkich partii objętych kontrolą w tym zakresie.
W
odniesieniu do pozostałych wymagań jakości handlowej ziemniaków, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003
roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków, nie wniesiono zastrzeżeń. Wszystkie
partie ziemniaków jadalnych były dobrej jakości handlowej, bulwy spełniały
wymagania odnośnie wielkości, były czyste, zdrowe i odpowiednio rozwinięte.
Wykres 1. Udział liczby partii ziemniaków nie spełniających wymagań jakości handlowej,w stosunku do wszystkich partii skontrolowanych, w latach 2008 i 2010, z podziałem na kwartały (w %).
Porównując wyniki przedmiotowej
kontroli z kontrolą przeprowadzoną w II kwartale 2008 roku odnotowano wzrost
nieprawidłowości w zakresie znakowania konfekcjonowanych produktów. Jednakże w
odniesieniu do pozostałych wymagań jakościowych, dotyczących ziemniaków
konsumpcyjnych stwierdzono poprawę (Wykres 1).
Należy jednak podkreślić, iż kontrola przeprowadzona w 2010 roku odbyła się w okresie bezpośrednio po zbiorach, a kontrolowane jednostki dysponowały produktami prawie wyłącznie z upraw krajowych, podczas gdy w roku 2008 na stanie magazynowym kontrolowanych jednostek odnotowano liczniejszy i bardziej zróżnicowany asortyment, tj. ziemniaki jadalne i ziemniaki wczesne pochodzące z Polski oraz innych państw członkowskich Unii Europejskiej, a także z państw trzecich.
Źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl/