Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Brama paszowa skośna z deskami Robinsons
2020-09-03 -
Zbiornik dwupłaszczowy kontenerowy 3 tys. l
2012-10-09 -
Owijarka do bel okrągłych G1015 GOWEIL
2020-07-24 -
Kojec
2012-12-31 -
Przenośniki pasowe BCB
2013-05-20
Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na 2010 rok, w III kwartale 2010 roku, wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych.
I. CEL KONTROLI
Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, ze szczególnym uwzględnieniem dżemów, galaretek, marmolad, powideł oraz marynat i sałatek na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolą objęto przetwory owocowe i warzywne pochodzące z 89
zakładów przetwórczych.
Nieprawidłowości ujawniono w 47 podmiotach (tj. 53% ogółu skontrolowanych).
Kontrolą objęto:
w zakresie oceny organoleptycznej oraz oznaczania parametrów fizykochemicznych - 247 partii, o łącznej masie ponad 1 164 t, w tym:
59 partii przetworów owocowych, o łącznej masie około 41 t,
188 partii przetworów warzywnych (w tym grzybowych), o łącznej masie prawie 1123 t.
w zakresie znakowania - 311 partii, o łącznej masie prawie 976 t, w tym:
78 partii przetworów
owocowych, o łącznej masie prawie 50 t,
233 partie przetworów
warzywnych (w tym grzybowych), o łącznej masie prawie 926 t.
III. WYNIKI KONTROLI
Nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej oraz parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 35 partii przetworów owocowych i warzywnych (co stanowiło 14% partii), o łącznej masie ponad 93 t (co stanowiło 8% masy), w tym:
6 partii przetworów
owocowych, o łącznej masie prawie 3 t,
29 partii przetworów
warzywnych, o łącznej masie ponad 90 t.
Do
najczęściej kwestionowanych cech organoleptycznych można zaliczyć:
użycie surowców o wielkości nieodpowiadającej wymiarom określonym w
dokumentacji, bądź surowców z objawami zepsucia oraz
mało charakterystyczny dla danego produktu smak i zapach.
* w przypadku dżemów, konfitur, galaretek,
marmolad i powideł skontrolowano: cechy organoleptyczne, ekstrakt ogólny, kwasowość ogólną,
zanieczyszczenia organiczne, zanieczyszczenia mineralne, masę netto, zawartość
dwutlenku siarki w: dżemie ekstra, konfiturze ekstra, galaretce ekstra
w przypadku marynat i sałatek skontrolowano: cechy organoleptyczne, ekstrakt ogólny, kwasowość ogólną, zawartość chlorku sodu, masę netto składników po oddzieleniu zalewy w stosunku do masy produktu, zawartość zanieczyszczeń organicznych pochodzenia roślinnego, zanieczyszczenia mineralne, szczelność opakowań, trwałość – próbę termostatową
W toku kontroli najczęściej kwestionowano następujące parametry fizykochemiczne: brak szczelności opakowań, zaniżoną kwasowość ogólną, zaniżoną masę odciekniętych warzyw, niezgodną z dokumentacją zawartość soli oraz zawyżone wartości pH.
Nieprawidłowości ujawnione w zakresie cech
organoleptycznych mogą świadczyć o wykorzystaniu
niewłaściwej jakości surowców, bądź nieprawidłowym ich przygotowaniu przed
procesem przetworzenia.
Brak szczelności opakowań może świadczyć o niewłaściwym
przebiegu procesu utrwalania termicznego i zamykania opakowań.
Niezgodne z deklaracją wartości kwasowości ogólnej oraz pH
mogą wynikać z nieprawidłowego
procesu zakwaszania.
Zaniżona bądź niestabilna (tj. zaniżona i zawyżona w
zależności od opakowania) masa odciekniętych warzyw świadczy o użyciu różnej od
deklarowanej ilości surowca.
Zaniżona lub zawyżona zawartość chlorku sodu może wynikać z
użycia nieodpowiedniej ilości tego składnika (niższa lub wyższa zawartość
chlorku sodu w stosunku do deklarowanej).
Nieprawidłowości w zakresie znakowania ujawniono w przypadku 143 partii przetworów owocowych i warzywnych (co stanowiło 46% partii), o łącznej masie ponad 304 t (co stanowiło 31% masy), w tym:
29 partii przetworów owocowych, o łącznej masie prawie 17 t,
114 partii przetworów warzywnych, o łącznej masie ponad 287 t.
Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości, które w znaczący sposób mogły wprowadzić konsumenta w błąd:
brak w składzie
surowcowym wszystkich składników wykorzystanych do produkcji środka
spożywczego,
podanie składników wykorzystanych do produkcji w nieprawidłowej kolejności, tzn. nie w porządku malejącym według ich masy ustalonej w chwili użycia,
brak warunków przechowywania, w tym przede wszystkim warunków przechowywania po otwarciu produktu,
brak ilościowej zawartości składnika lub składników (podanej w procentach), podkreślonych w oznakowaniu środka spożywczego w formie pisemnej, przy użyciu obrazków i grafiki,
wydłużenie terminu przydatności środka spożywczego, na podstawie daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia wskazanych w oznakowaniu, w porównaniu z dokumentacją określającą maksymalny termin przydatności produktu (np. kartą przechowalniczą, deklarowanym dokumentem normalizacyjnym),
wskazanie w oznakowaniu klasy jakości pomimo, że deklaracja jakościowa produktu nie uwzględniała klasyfikacji,
brak wskazania nazwy składnika alergennego – gorczycy, wykorzystanego do produkcji środka spożywczego,
brak informacji dotyczącej procesów technologicznych stosowanych w produkcji, która powinna towarzyszyć nazwie środka spożywczego,
brak oznaczenia partii produkcyjnej,
brak sformułowania „zawiera cukier / cukry i substancję / e słodzącą / e”, w przypadku środków spożywczych zawierających jednocześnie cukier lub cukry oraz jedną lub więcej substancji słodzących,
zamieszczenie w składzie surowcowym składników, których nie użyto do wytworzenia środka spożywczego.
IV. SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
53 decyzje administracyjne, w tym 22 decyzje w sprawie wymierzenia kary pieniężnej na łączną kwotę 31 700 zł,
8 mandatów karnych na łączną kwotę 1 150 zł,
Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS wszczęły 22 postępowania mające na celu wydanie decyzji administracyjnych oraz przekazały lub przekażą zalecenia pokontrolne do podmiotów, w przypadku których stwierdzono nieprawidłowości.
V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Przedmiotowa
kontrola pozwoliła na sprawdzenie rynku przetworów owocowych i warzywnych w
zakresie spełniania przepisów dotyczących jakości handlowej.
Kontrola wykazała znaczącą liczbę nieprawidłowości. Deklaracji jakościowych w zakresie oceny organoleptycznej oraz/lub parametrów fizykochemicznych nie spełniało 14% ogółu sprawdzonych partii, w tym: 10% skontrolowanych partii przetworów owocowych oraz 15% skontrolowanych partii przetworów warzywnych. Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w przypadku 46% ogółu sprawdzonych partii, w tym: 37% skontrolowanych partii przetworów owocowych i 49% skontrolowanych partii przetworów warzywnych.
Na podstawie wyników przeprowadzonych badań laboratoryjnych można stwierdzić, że brak zgodności produktu finalnego z deklaracją producenta może świadczyć przede wszystkim o używaniu nieodpowiednich składników, bądź składników w ilościach mniejszych od deklarowanych, w tym stosowaniu niewłaściwej ilości soli i środków zakwaszających w procesie produkcyjnym oraz innych zaniedbaniach, mających wpływ na właściwości artykułu, np. brak szczelności opakowań.
W toku kontroli znakowania ujawniono wiele nieprawidłowości, które mogły w znaczący sposób wprowadzić konsumenta w błąd. Większość tych niezgodności dotyczyła składu surowcowego produktu, w tym: braku wszystkich składników wykorzystanych do produkcji środka spożywczego, podania składników wykorzystanych do produkcji w nieprawidłowej kolejności, braku ilościowej zawartości składnika lub składników podkreślonych w oznakowaniu środka spożywczego w formie pisemnej, przy użyciu obrazków i grafiki, braku wskazania nazwy składnika alergennego, zamieszczeniu w składzie surowcowym składników, których nie użyto do wytworzenia produktu. Ujawnione przypadki wydłużania przez producentów terminów ważności środków spożywczych stanowią poważne naruszenie uczciwych praktyk handlowych.
Porównując wyniki przedmiotowej kontroli z poprzednią kontrolą tego asortymentu, przeprowadzoną przez Inspekcję JHARS w 2008 roku, można zauważyć znaczący wzrost nieprawidłowości w zakresie znakowania o 12 punktów procentowych w przypadku przetworów owocowych oraz 14 punktów procentowych w przypadku przetworów warzywnych (Wykres 1).
Wykres 1. Wyniki kontroli przetworów owocowych i warzywnych, przeprowadzonych w 2008 roku oraz w 2010 roku
Źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl/