Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Agregat orkowo-podorywkowy APH PREMIUM
2020-03-04
Informacja zbiorcza o wynikach kontroli planowej w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w II kwartale 2011 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Katowicach, Krakowie i Warszawie przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin) oraz zafałszowań.
I. CEL KONTROLI
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej oliwy z oliwek, w zakresie zgodności z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 roku w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy oraz prawidłowości znakowania oliwy z oliwek, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolą objęto trzy kategorie oliwy z oliwek, które zgodnie z rozporządzeniem UE mogą być wprowadzane do obrotu na etapie detalicznym, tj. oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Ekstra Virgin), oliwę z oliwek - złożoną z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz oliwę z wytłoczyn z oliwek.
Kontrolę przeprowadzono w 7 podmiotach wprowadzających do obrotu oliwę z oliwek (tj. skontrolowano 31,8 % podmiotów będących w ewidencji wojewódzkich inspektoratów JHARS przeprowadzających kontrolę).
Kontrolą objęto:
=> w zakresie zgodności parametrów fizykochemicznych z obowiązującymi przepisami[1] – 14 partii oliwy z oliwek o łącznej objętości 26 862,5 l, w tym:
- 8 partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin) o łącznej objętości 16 975,5 l,
=> w zakresie znakowania – 23 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 38 943,5 l, w tym:
- 14 partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin) o łącznej objętości 23 318,5 l.
III. WYNIKI KONTROLI
=> parametry fizykochemiczne
W zakresie parametrów fizykochemicznych wszystkie partie oliwy z oliwek objęte kontrolą, spełniały wymagania określone w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 roku w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy.
=> znakowanie
Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 4 (17,4%) kontrolowanych partii oliwy z oliwek o łącznej objętości 8 531,5 l (21,9% skontrolowanej objętości), w tym:
- 2 partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin) o łącznej objętości 2 796,0 l,
- 2 partii oliwy z oliwek (oliwy złożonej z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia) o łącznej objętości 5 735,5 l.
Nieprawidłowości w zakresie znakowania oliwy z oliwek:
- nie wymienienie składników występujących w oliwie z oliwek (oliwie złożonej z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia) w porządku malejącym, tj. na pierwszym miejscu umieszczono oliwę z oliwek ekstra virgin, podczas gdy w rzeczywistości przedmiotowy produkt zawiera tylko 1% tego składnika,
- poprzedzenie daty minimalnej trwałości (podawanej z dokładnością do dnia, miesiąca i roku) nieprawidłowym wyrażeniem, tj. „najlepiej spożyć przed końcem” zamiast „najlepiej spożyć przed”.
IV. SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
- wydały 4 decyzje administracyjne, tj.:
- 4 decyzje nakazujące poddanie zabiegom prawidłowego oznakowania partii towaru o łącznej objętości 8 531,5 l,
- nałożyły 1 grzywnę w drodze mandatu karnego na kwotę 150 zł, za brak zgłoszenia prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania lub obrotu artykułami rolno-spożywczymi do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora JHARS.
Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 2 zalecenia pokontrolne.
V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI
W II kwartale 2011 roku skontrolowano 7 podmiotów zajmujących się wprowadzaniem do obrotu oliwy z oliwek, podczas gdy w I kwartale 2010 roku 4 podmioty. Spośród 7 ww. podmiotów, 1 podmiot został objęty kontrolą po raz pierwszy.
Skontrolowano trzy kategorie oliwy z oliwek, które zgodnie z rozporządzeniem UE mogą być wprowadzane do obrotu na etapie detalicznym, tj. oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Ekstra Virgin), oliwę z oliwek - złożoną z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz oliwę z wytłoczyn z oliwek. Kontrolowana oliwa z oliwek była sprowadzona do Polski z dwóch krajów Unii Europejskiej, tj. Hiszpanii oraz Włoch.
Najliczniej skontrolowaną kategorią oliwy z oliwek była oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin). W zakresie parametrów fizykochemicznych stanowiła ona 57,1% partii poddanych kontroli, natomiast w zakresie prawidłowości znakowania – 60,9% partii.
Podczas bieżącej kontroli jakości handlowej oliwy z oliwek, podobnie jak podczas kontroli przeprowadzonej w I kwartale 2010 roku, nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych oliwy z oliwek. Niezgodnie z wymaganiami obowiązujących przepisów UE i krajowych było oznakowane 17,4% skontrolowanych partii oliwy z oliwek (21,9% skontrolowanej objętości). Kwestionowane partie oliwy z oliwy pochodziły z Hiszpanii. W porównaniu z I kwartałem 2010 roku zaobserwowano wzrost o 9,1 p.p. udziału liczby partii oliwy z oliwek nieprawidłowo oznakowanych (Wykres 1).
Wykres 1. Udział liczby partii oliwy z oliwek nieprawidłowo oznakowanych, stwierdzony podczas kontroli planowych przeprowadzonych w II kwartale 2011 roku oraz I kwartale 2010 roku (w %).
Podczas przeprowadzonej kontroli stwierdzono, że wymagań w zakresie znakowania nie spełniały 2 partie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin), tj. 14,3% skontrolowanych partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości o łącznej objętości 2 796,0 l (12,0% skontrolowanej objętości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości) [Wykres 2].
Wykres 2. Udział zakwestionowanej liczby partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin), oliwy z oliwy ogółem oraz oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (w %).
[1] Kontrola w zakresie parametrów fizykochemicznych obejmowała: kwasowość, liczbę nadtlenkową, analizy spektrofotometryczne: ekstynkcję K232 i K270 oraz różnicę ekstynkcji właściwej ΔK, zawartość stigmastadienów, zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych, zawartość kwasów tłuszczowych, zawartość triacylogliceroli z ECN 42 metodą HPLC, skład i całkowitą zawartość steroli, zawartość erytrodiolu i uvaolu, zawartość wosków oraz zawartość estrów metylowych i etylowych kwasów tłuszczowych (w przypadku oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości) i zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu (w przypadku oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek).