Działania IJHARS na rynku produktów regionalnych i tradycyjnych posiadających chronione nazwy
Udostępnij na Facebooku
Dodaj do schowka
W związku ze zwiększonym zainteresowaniem opinii publicznej działalnością Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w zakresie kontroli produktów regionalnych i tradycyjnych posiadających chronione nazwy, m.in. oscypek, bryndza podhalańska czy redykołka, Główny Inspektor JHARS przedstawia komunikat w tej sprawie.
Unijny system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych
posiadających zarejestrowane nazwy został stworzony przede wszystkim w
celu wspierania rozwoju terenów wiejskich poprzez promowanie unikalnych
produktów pochodzących z tych obszarów. Przepisy w tym zakresie,
obowiązujące na terenie całej UE, zostały tak przygotowane, aby chronić
interesy konsumentów i uczciwych producentów. Z jednej strony gwarantują
one konsumentom, że produkty są oryginalne i posiadają specyficzną
jakość, a z drugiej, zapewniają producentom uczciwą konkurencję i dają
możliwości czerpania wymiernych korzyści wynikających z włączenia się do
systemu.
Nazwy produktów regionalnych i tradycyjnych, które
Komisja Europejska wpisała do rejestrów chronionych nazw, podlegają
ochronie przed wszelkimi praktykami, które mogłyby wprowadzać w błąd
konsumentów. Do takich praktyk należą m.in.:
- bezprawne używanie zarejestrowanej nazwy dla produktów, które nie zostały poddane kontroli na zgodność ze specyfikacją,
- stosowanie podobnej nazwy lub imitacji np. „scypek", „ocypek", „oscypok"
- bezprawne używanie zwrotów, np. „chroniona nazwa pochodzenia", jego skrótu lub stosownego symbolu,
- używanie przy nazwie zarejestrowanej określeń „rodzaj", „typ",
„metoda", „na sposób" np. „ser typu oscypek", „ser oscypkowy".
Produkt,
którego nazwa została zarejestrowana, przed wprowadzeniem do obrotu,
musi przejść kontrolę zgodności procesu produkcji ze specyfikacją.
Kontrola ta odbywa się na wniosek i koszt producenta. W przypadku
potwierdzenia przez Wojewódzkiego Inspektora JHARS zgodności procesu
produkcji ze specyfikacją wydawane jest świadectwo jakości. Dokument ten
uprawnia producentów do wprowadzania do obrotu produktów oznakowanych
zarejestrowanymi nazwami, stosownymi zwrotami np. „chroniona nazwa
pochodzenia" lub ich skrótami (ChNP), oraz ustalonymi symbolami.
Zgodnie
z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i
oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach
tradycyjnych, wszystkim, którzy wprowadzają do obrotu produkty rolne i
środki spożywcze, posługując się bezprawnie zarejestrowanymi nazwami lub
w inny sposób wykorzystują chronione nazwy, sąd może wymierzyć karę
grzywny, karę ograniczenia wolności albo karę pozbawienia wolności do
lat 2. Jeżeli proceder ten stanowi stałe źródło dochodu lub dotyczy
produktów o znacznej wartości, zagrożenie karą pozbawienia wolności
wzrasta do lat 5.
Źródło: http://www.ijhar-s.gov.pl/