W największym stopniu wzrosły wydatki na świeże i mrożone owoce morza o 52,9% do 1,56 zł/osobę rocznie. Na ryby świeże i chłodzone wydatkowano o 14,3% więcej niż przed rokiem 9,60 zł/osobę, na ryby i owoce morza suszone, wędzone i solone o 13,8% do 23,88 zł/osobę, a na produkty z grupy pozostałych przetworów i konserw z ryb o 10,4% do 19,80 zł/osobę. Na poziomie roku poprzedniego utrzymały się wydatki gospodarstw domowych na zakup ryb mrożonych - 10,08 zł/osobę.
Udział wydatków na ryby i owoce morza w wydatkach na żywność ogółem, ale bez napojów bezalkoholowych wzrósł z 3,11 do 3,24%. W omawianym czasie konsumpcja świeżych i mrożonych owoców morza zwiększyła się o 33,3%, ryb świeżych i chłodzonych o 3,7%, ryb i owoców morza suszonych, wędzonych i solonych o 2,3%, a ryb mrożonych zmalała o 7,2%.