| Autor: redakcja1

Sytuacja cenowa na rynku ryb w Polsce (I-III 2014)

W pierwszym kwartale 2014 r. średnie ceny detaliczne ryb i owoców morza były wyższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego o 1,1% - podał Krzysztof Hryszko w 5 tegorocznym numerze Rynku Rolnego IERiGŻ-PIB.

Sytuacja cenowa na rynku ryb w Polsce (I-III 2014)
W marcu 2014 r. były one o 0,7% większe niż w grudniu minionego roku. Wpłynęło to na spore pogorszenie relacji cenowych pomiędzy rybami a mięsem wieprzowym, którego ceny zmalały w tym czasie o 5,3%, ale poprawiły się w odniesieniu do silnie drożejącego mięsa drobiowego, gdzie wzrost wyniósł 3,9%. Od początku roku rosną ceny głównie ryb świeżych i chłodzonych o 3,3% oraz owoców morza o 1,1-1,7%, przy obniżeniu się cen detalicznych ryb mrożonych o 0,6% oraz ryb i owoców morza solonych, suszonych i wędzonych o 0,2%.
 
Jak poinformował Hryszko, w 2013 r. średnie wydatki gospodarstw domowych na zakup ryb i owoców morza zmalały o 0,2% do 97,20 zł/os. W strukturze zakupów dominowały ryby świeże, chłodzone i mrożone - 47,3%, pozostałe przetwory z ryb i owoców morza - 29,0% oraz ryby i owoce morza suszone, wędzone lub solone - 22,1%. Udział owoców morza świeżych, chłodzonych lub mrożonych wynosił jedynie 1,6%.
 
W porównaniu z rokiem poprzednim zwiększono tylko zakupy owoców morza o 30% oraz o 7,2% ryb i owoców morza suszonych, wędzonych i solonych. W 2013 r. minimalnie wzrósł poziom wydatków na zakup ryb i owoców morza w gospodarstwach domowych pracowników - o 0,8%, emerytów - o 0,7% oraz rencistów - o 0,2%. Natomiast w rodzinach utrzymujących się z pracy na rachunek własny obniżyły się o 2,3%, a w rodzinach rolników aż o 7,1%. Najwięcej na zakup ryb i owoców morza wydają emeryci – o 37% więcej niż średnio w kraju i o 81% więcej niż rodziny rolnicze, w których jest ona najniższa.


Tagi:
źródło: