Połowy ryb na Bałtyku
Wyraźnie wyższe były również wyładunki śledzi o 10,9% do 44,0 tys. ton oraz ryb pozostałych o 20,9% do 9,2 tys. ton. Spadek połowów odnotowano z kolei dla szprotów o 6,4% do 60 tys. ton oraz dorszy o 25,9% do 10,4 tys. ton.
Wykorzystanie kwot połowowych w 2016 r. wyniosło dla szprotów - 97,8%, dla śledzi - 81,6%, a dla dorszy - 79,6%. Połowy dalekomorskie wyniosły w 2016 r. 59,4 tys. ton i były o 21,2% wyższe niż w rok wcześniej. Najwięcej odłowiono ostroboków - 36,2 tys. ton, makreli - 8,7 tys. ton oraz dorszy - 5,2 tys. ton, a połowy realizowano na wodach Namibii, Mauretanii i Maroka.
Produkcja ryb i przetworów rybnych
W 2016 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w średnich i dużych zakładach przemysłu rybnego, tj. zatrudnienie powyżej 49 osób wyniosła 447,9 tys. ton i była o 15,6% wyższa niż w roku poprzednim. Największy przyrost kontyngentu produkcji wystąpił w grupie świeżych filetów z ryb morskich, których podaż wzrosła 3-krotnie do 59,3 tys. ton oraz mrożonych filetów z ryb morskich o 22% do 31,6 tys. ton.
W ocenie Krzysztofa Hryszko z IERiGŻ, produkcja ryb wędzonych wzrosła o 7,9% do 88,7 tys. ton, w tym wędzonych łososi o 7,9% do 60,5 tys. ton. Dobre wyniki otrzymano również w przetwórstwie pogłębionym, a więc to wzrost o 5,4% do 224 tys. ton, zwłaszcza w produkcji wyrobów kulinarnych, garmażeryjnych i pozostałych przetworów o 16,5% do 59,4 tys. ton oraz konserw i prezerw o 8,8% do 83,1 tys. ton.
Niższa była z kolei produkcja marynat o 4,2% do 81,5 tys. ton. Podstawowym gatunkiem używanym do produkcji produktów wysokoprzetworzonych były podobnie jak w latach poprzednich śledzie, a całkowita podaż produktów śledziowych wzrosła w 2016 r. o 7,5% do 108,6 tys. ton. Jednym z niewielu asortymentów, których produkcja była w 2016 r. niższa niż rok wcześniej były całe mrożone ryby morskie o 10,0% do 22,5 tys. ton oraz solone filety o 2,2% do 10,3 tys. ton.