Dla porównania w roku 1996 wielkość ta wynosiÅ‚a 941,2 tys. ton, w roku 2000 – 1034,2 tys. ton, a w 2005 r. – 998,3 tys. ton.
W minionym sezonie po raz kolejny najwiÄ™cej pieczarek zebrano w Holandii i w Polsce – kraje te corocznie zbierajÄ… najwiÄ™cej tych grzybów – obydwa w granicach 250 tys. ton, co w sumie daje poÅ‚owÄ™ Å‚Ä…cznej unijnej produkcji.
W 2012 roku w Polsce zebrano Å‚Ä…cznie 262 tys. ton pieczarek, podczas gdy w Holandii – 250 tys. ton. Na trzecim miejscu uplasowaÅ‚a siÄ™ Francja z wynikiem 108, tys. ton oraz kolejno Hiszpania z produkcja na poziomie 98 tys. ton, Niemcy, WÅ‚ochy oraz Irlandia – po 61 tys. ton a także 45 tys. ton Wielka Brytania i Belgia 30 tys. ton. Niewielkimi producentami pieczarek sÄ… też WÄ™gry – z wynikiem 20 tys. ton oraz BuÅ‚garia – zaledwie 12 tys. ton.
Ze wspomnianego wolumenu 1029,7 tys. ton w roku 2012 do bezpoÅ›redniej konsumpcji na unijnym rynku skierowano Å‚Ä…cznie 652,2 tys. ton pieczarek, podczas gdy 377,5 tys. ton to grzyby do przetworzenia – najczęściej w postaci marynat – podaje FAMMU/FAPA.