W okresie I-IV 2022 roku, odnotowano wzrost wywozu mięsa drobiowego, będącego na czele listy najczęściej eksportowanych z Polski produktów rolno-spożywczych.
W tym przypadku nastąpiła zwyżka wartości wysyłki z 792 mln EUR do 1183 mln EUR, tj. o 49%. Natomiast ilościowo w tym samym okresie sprzedaż za granicę była niższa o 0,2% i wyniosła 483 tys. ton.
W przypadku mięsa wieprzowego w okresie I-IV 2022 roku nastąpiła obniżka wartości wysyłki mięsa wieprzowego z 256 mln EUR do 244 mln EUR, a więc o 4,6%. Ilościowo sprzedaż za granicę była mniejsza o 16% i wyniosła 118 tys. ton.
W okresie styczeń – kwiecień 2022 roku nastąpił wzrost wartości eksportu mięsa wołowego z 445,4 mln EUR do 660,4 mln EUR, tj. o 48,3%. Ilościowo sprzedaż za granicę była mniejsza o 0,2% i wyniosła 119,0 tys. ton.
W przypadku mięsa przetworzonego, a więc wieprzowego, wołowego, drobiowego nastąpił wzrost wartości wysyłki z 361 mln EUR do 466 mln EUR, tj. o 29%. Ilościowo, sprzedaż za granicę była wyższa o 15,9% i wyniosła 124 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto:
sxc.hu