Sprawdzono 202 partie jaj, z czego 57 zakwestionowano (28,2%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
-
Braku daty minimalnej trwałości lub podawania jej niezgodnie z przepisami.
-
Braku metody chowu kur lub jej niewłaściwego określenia, np. „jaja ściółkowe” zamiast „jaja z chowu ściółkowego”.
-
Braku klasy jakości jaj lub objaśnienia znaczenia kodu producenta.
-
Braku klasy wagowej jaj lub podawania jej w niewłaściwy sposób, np. wskazanie dwóch klas zamiast jednej (tj. „L/M”).
-
Podawania informacji wprowadzających w błąd, np. „wiejskie” dla jaj z chowu klatkowego lub „wielozbożowe” w odniesieniu do jaj zamiast do warunków żywienia kur.
-
Stosowania szaty graficznej sugerującej inny chów niż klatkowy.
-
Bezprawnego odniesienia do ekologicznej metody produkcji.