Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Testery wilgotności
2011-02-11 -
NEW HOLLAND T3000
2011-01-04 -
Siewnik SP Maschio Gaspardo
2020-05-11 -
MESCOMP - Znacznik Pianowy
2020-07-29
Zimna majówka przyczyniła się do spadku popytu na drób
Majowy weekend w śniegu wraz z niskimi temperaturami miał też negatywny wpływ na branże drobiarską. Produkty przygotowane na weekendowe grillowanie nie cieszyły się tak wielkim zainteresowaniem jak początkowo zakładano.

Kurczaków zostało
mnóstwo, a popyt na nie wciąż spada. W końcu obecne warunki
atmosferyczne nie sprzyjają weekendowemu lenistwu przy grillu.
Zaistniała
sytuacja przyczyniła się to do spadków cen w tym tygodniu o 0,20
zł na kilogramie. Eksperci przewidują, że sprzedaż drobiu może
wzrosnąć dopiero za tydzień może dwa, kiedy będzie ciepło i
słonecznie.
Obecnie
ceny szacują się na przystępnych poziomach. Tuszki sprzedawane są
po 5,80- 5,90 złotego za kilogram, ćwiartki po 4,20-4,40 złotego
za kilogram, skrzydełka po 3,90- 4,00 złote za kilogram. Niemniej
jednak, wysoką cenę utrzymują filety, które sprzedawane są po
13,00-13,50 złotego za kilogram.
Co ciekawe, otóż dużym zainteresowaniem cieszą się drobiowe skórki. Ich ceny lekko wzrosły, szczególnie tych, które są lepsze jakościowo. Te ostatnie mogą liczyć na popyt ze strony zagranicznych konsumentów. Oprócz skórek wzięcie mają też podroby, których zgromadzone zapasy maleją, a zatem ostatnio podrożały.
W związku z tym więc wątróbka oscyluje na poziomie 2,50- 3,00 złotych za kilogram, żołądki podobnie jak serca kosztują 3,00-3,50 złotego za kilogram.
