Zimna majówka przyczyniła się do spadku popytu na drób

Majowy weekend w śniegu wraz z niskimi temperaturami miał też negatywny wpływ na branże drobiarską. Produkty przygotowane na weekendowe grillowanie nie cieszyły się tak wielkim zainteresowaniem jak początkowo zakładano.

Zimna majówka przyczyniła się do spadku popytu na drób


Kurczaków zostało mnóstwo, a popyt na nie wciąż spada. W końcu obecne warunki atmosferyczne nie sprzyjają weekendowemu lenistwu przy grillu.


Zaistniała sytuacja przyczyniła się to do spadków cen w tym tygodniu o 0,20 zł na kilogramie. Eksperci przewidują, że sprzedaż drobiu może wzrosnąć dopiero za tydzień może dwa, kiedy będzie ciepło i słonecznie.


Obecnie ceny szacują się na przystępnych poziomach. Tuszki sprzedawane są po 5,80- 5,90 złotego za kilogram, ćwiartki po 4,20-4,40 złotego za kilogram, skrzydełka po 3,90- 4,00 złote za kilogram. Niemniej jednak, wysoką cenę utrzymują filety, które sprzedawane są po 13,00-13,50 złotego za kilogram.


Co ciekawe, otóż dużym zainteresowaniem cieszą się drobiowe skórki. Ich ceny lekko wzrosły, szczególnie tych, które są lepsze jakościowo. Te ostatnie mogą liczyć na popyt ze strony zagranicznych konsumentów. Oprócz skórek wzięcie mają też podroby, których zgromadzone zapasy maleją, a zatem ostatnio podrożały.


W związku z tym więc wątróbka oscyluje na poziomie 2,50- 3,00 złotych za kilogram, żołądki podobnie jak serca kosztują 3,00-3,50 złotego za kilogram.



Tagi: