Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Ramiona ORSI ogrodnicze CUT 030
2015-03-27 -
Miotacz gnojowicy w systemie DUPLEX
2011-05-25 -
JCB 520-50 S
2012-06-05 -
Kosiarka spalinowa Faworyt GYK46N139
2014-05-12
Zimna majówka przyczyniła się do spadku popytu na drób
Majowy weekend w śniegu wraz z niskimi temperaturami miał też negatywny wpływ na branże drobiarską. Produkty przygotowane na weekendowe grillowanie nie cieszyły się tak wielkim zainteresowaniem jak początkowo zakładano.
Kurczaków zostało
mnóstwo, a popyt na nie wciąż spada. W końcu obecne warunki
atmosferyczne nie sprzyjają weekendowemu lenistwu przy grillu.
Zaistniała
sytuacja przyczyniła się to do spadków cen w tym tygodniu o 0,20
zł na kilogramie. Eksperci przewidują, że sprzedaż drobiu może
wzrosnąć dopiero za tydzień może dwa, kiedy będzie ciepło i
słonecznie.
Obecnie
ceny szacują się na przystępnych poziomach. Tuszki sprzedawane są
po 5,80- 5,90 złotego za kilogram, ćwiartki po 4,20-4,40 złotego
za kilogram, skrzydełka po 3,90- 4,00 złote za kilogram. Niemniej
jednak, wysoką cenę utrzymują filety, które sprzedawane są po
13,00-13,50 złotego za kilogram.
Co ciekawe, otóż dużym zainteresowaniem cieszą się drobiowe skórki. Ich ceny lekko wzrosły, szczególnie tych, które są lepsze jakościowo. Te ostatnie mogą liczyć na popyt ze strony zagranicznych konsumentów. Oprócz skórek wzięcie mają też podroby, których zgromadzone zapasy maleją, a zatem ostatnio podrożały.
W związku z tym więc wątróbka oscyluje na poziomie 2,50- 3,00 złotych za kilogram, żołądki podobnie jak serca kosztują 3,00-3,50 złotego za kilogram.