| Autor: redakcja1

Wzrost produkcji drobiu

Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wyprodukowały w sierpniu 2018 r. 220 tys. t mięsa drobiowego, czyli o 2,8% więcej niż przed miesiącem, ale o 3,5% mniej niż przed rokiem.

Wzrost produkcji drobiu
Dynamika produkcji przemysłowej uległa silnemu spowolnieniu, zwłaszcza w zestawieniu z tempem przyrostu eksportu. W sumie w okresie ośmiu miesięcy br., w zakładach przemysłu drobiarskiego wytworzono 1731 tys. t mięsa drobiowego, a więc 31 tys. t, tj. o 1,8% mniej niż w porównywalnym okresie 2017 r.
 
W lipcu 2018 r., sprzedaż zagraniczna zmalała o 4,1% w skali miesiąca, ale w relacji roku była o 17,2% większa. W okresie siedmiu miesięcy br. całkowity wywóz drobiu był o 112 tys. t - 17,8% większy niż w tym samym okresie 2017 r. Wykazywał więc stosunkowo silną dynamikę zwyżkową.
 
Wiele rynków, zamkniętych w wyniku wykrycia w Polsce wirusa grypy ptaków w 2017 r., ponownie otworzyło się dla polskiego drobiu. Wysyłka stanowiła 42,6% przemysłowej produkcji mięsa drobiowego wytwarzanej w dużych zakładach. W czasie siedmiu miesięcy 2017 r. udział eksportu w produkcji wynosił 35,6%.
 
Import mięsa drobiowego obniżył się w lipcu 2018 r. o 4,2% w stosunku do czerwca, ale był aż o 59% większy niż w lipcu 2017 r. W całym omawianym sprowadzono z zagranicy o 28,2% więcej mięsa drobiowego niż przed rokiem. Zakup stanowił jednak nadal nieznaczny odsetek krajowego spożycia.


Tagi:
źródło: