Produkcja mięsa drobiowego
W przypadku uboju kurcząt oraz indyków odnotowano spadek. W pierwszych pięciu miesiącach tego roku wyniósł on odpowiednio dla kurcząt do 309,2 mln sztuk, czyli o 8,7%, a 0,4%, do 18 mln sztuk. W tym samym okresie zauważono natomiast wzrost uboju kaczek do 30,2 mln sztuk - o 1,1%.
Eksport mięsa drobiowego
Wywóz mięsa drobiowego z Francji do kwietnia bieżącego roku wyniósł łącznie 181,6 tys. ton to jest o 15,4% mniej niż poziom osiągnięty w 2013 r. Najbardziej dostrzegalny spadek dotyczył mięsa kurzego (o 15,7% do 143,8 tys. ton). Największy odbiorca tego typu mięsa z Francji to Arabia Saudyjska, która zmniejszyła dostawy o 13 tys. ton. Oprócz tego spadek odnotowano przy sprzedaży do Rosji (o 3,5 tys. ton), Jemenu (o 1,5 tys. ton) oraz Belgii (1,2 tys. ton)
Import mięsa drobiowego
W pierwszym kwartale 2014 r. zwiększył za to import mięsa drobiowego do Francji. W porównaniu do poprzedniego roku wzrósł on o 3,4% do 180,7 tys. ton. Blisko połowa tego typu mięsa pochodziła z Niemiec.