W pierwszych siedmiu miesiącach 2013 roku Polska wyeksportowała na rynek zagraniczny 119 529 ton jaj w skorupkach o łącznej wartości 114 670 tys. euro, co oznacza wzrost w relacji rocznej o 4,6%.
Największe ilości jaj dostarczono na do:
-
Holandii – 34 505 ton
-
Niemcy – 30 294 ton
-
Włochy – 23 264 ton.
Sprzedaż do tych krajów stanowiła 73% wielkości eksportu. Natomiast łączny wywóz na rynki zagraniczne ukształtował się na poziomie 88 063 ton jaj.
Do pozostałych większych odbiorców poza Bułgarią, dokąd sprzedaż zwiększyła się o 113% i wyniosła 3 021 ton, dostawy uległy zmniejszeniu:
-
Francji – 5 204 ton – spadek o 50%
-
Słowacji – 3 229 ton – spadek o 27%
-
Czech – 2 725 ton – spadek o 49%.
Spadek wywozu do Czech i na Słowację miał miejsce już w 2012 roku. Wówczas sprzedaż do Czech zmniejszyła się wobec 2011 roku o 8 340 ton, czyli o 75%, a na Słowację o połowę.
Z kolei na rynki krajów trzecich trafiło w analizowanym okresie bieżącego roku 3 181 ton co stanowiło 2,7% udział w polskim eksporcie ogółem. Wśród największych odbiorców spoza Unii Europejskiej znalazły się:
W przypadku importu jaj do Polski zarejestrowany został wzrost jego wolumenu. W okresie od stycznia do końca lipca sprowadzono bowiem 11 330 ton jaj o łącznej wartości 27 073 tys. euro. Głównymi dostawcami były na następujące kraje:
-
Holandia – 3 666 ton
-
Niemcy – 3 527 ton
-
Czechy – 1 258 ton.
Zdaniem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu warto podkreślić, iż największy wzrost, bo aż 119-procentowy dotyczył importu jaj z Holandii.