Eksport drobiu z UE
W strukturze towarowej wywozu dominowało mięso i przetwory kurcząt - 87% eksportu drobiu ogółem, których sprzedaż poza UE wzrosła o 9,4% do 963 tys. ton. Zwiększył się również wywóz mięsa i przetworów z indyków o 7% do 108 tys. ton, mięsa kaczek o 7% do 4 tys. ton i gęsi o 32% do 1,8 tys. ton. Niższa była natomiast sprzedaż żywego drobiu o 9% do 10,5 tys. ton oraz pozostałych produktów: podrobów i tłuszczu drobiowego o 11% do 25 tys. ton.
Głównymi eksporterami drobiu poza ugrupowanie były tradycyjnie Holandia, Francja i Polska. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 16%, a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o 36%. Wysyłki z Francji zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone z powodu ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy, stagnację popytu w Arabii Saudyjskiej oraz sytuację polityczną w Jemenie. Kraje Bliskiego Wschodu są głównymi odbiorcami francuskich mrożonych tuszek brojlerów.
Największymi importerami drobiu z UE w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku były RPA, Hongkong, Arabia Saudyjska, Benin i Filipiny. O wysokim wzroście wywozu do RPA zadecydowała informacja o możliwości wprowadzenia w niedługim czasie przez tamtejsze władze środków ochronnych w imporcie unijnego drobiu. Zastosowanie tych obostrzeń może znacznie obniżyć unijny eksport na rynek południowoafrykański na korzyść dostawców z USA, którzy zaczęli w tym roku wykorzystywać nowy kontyngent importowy na 65 tys. ton elementów kurcząt z kością.
Wysyłki drobiu z UE do Beninu obniżyły się z uwagi na obawy dotyczące reeksportu towarów unijnych do Nigerii. Spadł w tym roku również unijny wywóz drobiu do Arabii Saudyjskiej, co jest spowodowane konkurencją brazylijskich produktów na tym rynku oraz stagnacją popytu. Wzrosły natomiast dostawy do Hongkongu, głównie mrożonych łapek kurcząt. Konkurencyjności unijnego mięsa kurcząt, zwłaszcza tańszych elementów z kością i mięsa odkostnionego mechanicznie sprzyjało w tym roku obniżenie kosztów produkcji dzięki spadkowi cen zbóż.
Import drobiu do UE
Jak podaje FAMMU/FAPA, import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w omawianym okresie br. wyniósł 632 tys. ton i był o 5% wyższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia - 54% całkowitego przywozu, przy wzroście wysyłek o 2% w skali roku do 340 tys. ton. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, zwyżkowały o 6% do 220 tys. ton. Zwiększyły się również dostawy drobiu z Chile o 65% do 17 tys. ton i Ukrainy o 20% do 32 tys. ton, a zmalały z Chin o 9% do 16 tys. ton i Argentyny o 29% do 4,4 tys. ton.
Od 2012 r. rośnie import tajskich solonych, mrożonych elementów kurcząt na rynek unijny, kosztem dostaw z Brazylii. Jakość tajskich produktów lepiej odpowiada preferencjom unijnych importerów pod względem łatwości przetwarzania. Podpisanie umowy o wolnym handlu między UE a Ukrainą w 2014 r. przyczyniło się natomiast do wzrostu eksportu ukraińskiego mięsa kurcząt na rynek unijny. W 2016 r. przywóz wyniesie 35 tys. ton w ramach kontyngentu bezcłowego. Ukraina stała się tym samym trzecim dostawcą mięsa kurcząt do UE. Ukraińskie mięso jest konkurencyjne cenowo ze względu na niskie koszty pasz i pracy, wspierane dewaluacją hrywny.