W pierwszej połowie 2014 roku dodatnie saldo w handlu zagranicznym sektora jaj zwiększyło się w skali roku o 28% do 109 mln EUR – podaje FAMMU/FAPA.
Eksport jaj
Kontyngent eksportu jaj i przetworów jajecznych wzrósł w odniesieniu do tego samego czasu 2013 r. o 18% do 128 tys. ton, a jego wartość była o 15% większa i wyniosła 133 mln EUR.
Polskie jaja i przetwory trafiły przede wszystkim do Holandii, Niemiec i Włoch, państwa te miały niemal dwie trzecie udziału w wartości polskiego eksportu sektora jaj. Pośród krajów trzecich (spoza UE) głównym odbiorcą polskich jaj stał się Irak.
Import jaj
Tymczasem zmalała wielkość importu o 4% do 13 tys. ton, przy wydatkach mniejszych o 23% do 24 mln EUR. Przeciętne ceny jaj spożywczych w Polsce w pierwszej połowie 2014 r. wyniosły 503,7 zł/100 kg - 120,6 EUR/100 kg i były niższe o 4% od przeciętnej ceny w UE i o 12% niż przed rokiem.
Czołowymi partnerami handlowymi Polski w sektorze jaj pozostały tradycyjnie państwa Unii Europejskiej. W tej grupie dominowały Holandia, Niemcy i Francja, skąd pochodziła ponad połowa zakupów.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. danych Ministerstwa Finansów, obliczenia własne foto:
sxc.hu