Eksport jaj z UE
Wywóz jaj spożywczych wzrósł o 30% do 33 tys. ton, jaj bez skorupek o 36% do 5,6 tys. ton, a żółtek jaj o 107% do 4,2 tys. ton. Zmalała tylko o 13% wysyłka albuminy jaj do 21 tys. ton. Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi zwiększyło się w ujęciu roku o 16% do 60 tys. ton. Największymi dostawcami jaj i przetworów poza UE były Holandia, Hiszpania, Włochy i Francja.
Eksport z Polski wzrósł o połowę do 2,2 tys. ton. Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była Szwajcaria, gdzie dostarczono przede wszystkim jaja spożywcze, w obrębie roku dostawy z UE zmniejszyły się jednak o 6% do 11 tys. ton.
Na drugie miejsce wśród importerów spadła Japonia, która sprowadziła z UE głównie suszoną albuminę jaj. Dostawy na rynek japoński zmniejszyły się o ponad połowę do 7 tys. ton. Mniej jaj i produktów jajecznych przywiozły z UE też Zjednoczone Emiraty Arabskie o 21% do 5,5 tys. ton i Angola o 95% do 107 ton.
Zwiększyły się z kolei ponad sześciokrotnie dostawy jaj spożywczych do Izraela do 6,1 tys. ton. Wyższy niż przed rokiem był też unijny wywóz sektora jaj do Rosji, Turcji, Omanu i na Ukrainę.
Od stycznia do marca br. unijny import sektora jaj był prawie taki sam jak przed rokiem i wyniósł 4 tys. ton w ekwiwalencie jaj z wykluczeniem jaj wylęgowych. W strukturze towarowej kontyngentu przywozu przeważały przetwory jajeczne. Głównym dostawcą tych produktów do UE była Argentyna, skąd zakup zmalał w skali roku o 12% do 1,1 ton.