Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Owijarka do bel McHale 991 High Speed
2012-01-23 -
Kosz przyjęciowy TGS
2014-02-21 -
Mikser do gnojowicy R
2013-04-05
Wzrost eksportu drobiu z UE w 2014 r.
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w 2014 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,4 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu, czyli o 5,2% więcej niż 2013 roku – podaje FAMMU/FAPA.
Eksport drobiu z UE
Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym drobiem zwiększyło w obrębie roku o 9,6% do 685,6 tys. ton. W strukturze towarowej kontyngentu wysyłki dominowały mięso, podroby i przetwory z kurcząt w 85% ogółu eksportu drobiu łącznie, których sprzedaż poza UE wzrosła o 6,6% do ponad 1,2 mln ton.
Zmalał natomiast wywóz produktów z indyków o 1,3% do 140,4 tys. ton, kaczek o 16,4% do 7,1 tys. ton oraz gęsi o 30,9% do 2,8 tys. ton. Eksport żywca zwiększył się o 10,9% do 14,8 tys. ton. Największe ilości drobiu dostarczyły poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska, Niemcy, Belgia i Wielka Brytania. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 11%, a w skali roku dostawy wzrosły o 28%.
Czołowymi importerami drobiu z UE w 2014 r. były kraje afrykańskie, tj. RPA i Benin. Ważnym odbiorcą stal się znowu Hongkong, po obniżce wywozu obserwowanym w 2013 r. i na początku 2014 r. Dostawy do Arabii Saudyjskiej, największego importera drobiu z UE w 2013 r., obniżyły się ze względu na spadek dostaw od głównego eksportera na ten rynek Francji. Zmalał także sporo eksport do Rosji, z uwagi na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Mniejsza była również sprzedaż do Jemenu, Ghany, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Chin.