| Autor: redakcja1

Wzrost eksportu drobiu z UE w 2014 r.

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w 2014 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,4 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu, czyli o 5,2% więcej niż 2013 roku – podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost eksportu drobiu z UE w 2014 r.

Eksport drobiu z UE

Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym drobiem zwiększyło w obrębie roku o 9,6% do 685,6 tys. ton. W strukturze towarowej kontyngentu wysyłki dominowały mięso, podroby i przetwory z kurcząt w 85% ogółu eksportu drobiu łącznie, których sprzedaż poza UE wzrosła o 6,6% do ponad 1,2 mln ton.

 

Zmalał natomiast wywóz produktów z indyków o 1,3% do 140,4 tys. ton, kaczek o 16,4% do 7,1 tys. ton oraz gęsi o 30,9% do 2,8 tys. ton. Eksport żywca zwiększył się o 10,9% do 14,8 tys. ton. Największe ilości drobiu dostarczyły poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska, Niemcy, Belgia i Wielka Brytania. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 11%, a w skali roku dostawy wzrosły o 28%.

 

Czołowymi importerami drobiu z UE w 2014 r. były kraje afrykańskie, tj. RPA i Benin. Ważnym odbiorcą stal się znowu Hongkong, po obniżce wywozu obserwowanym w 2013 r. i na początku 2014 r. Dostawy do Arabii Saudyjskiej, największego importera drobiu z UE w 2013 r., obniżyły się ze względu na spadek dostaw od głównego eksportera na ten rynek Francji. Zmalał także sporo eksport do Rosji, z uwagi na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Mniejsza była również sprzedaż do Jemenu, Ghany, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Chin.



Tagi:
źródło: