Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, przeciętna cena sprzedaży kurcząt brojlerów, czyli tuszek patroszonych z szyjami 65% na rynku UE w czerwcu 2014 roku wyniosła 199,5 EUR/100 kg i w odniesieniu do maja była większa o 2% - informuje FAMMU/FAPA.
Ceny kurcząt w UE
W ujęciu rocznym ceny kurcząt były o 0,3% mniejsze, a w porównaniu do średniej z tego samego okresu z lat 2009-2013 były o 6% większe. W czerwcu tego roku kurczęta podrożały w stosunku do poprzedniego miesiąca w piętnastu państwach członkowskich, w największym stopniu w Polsce, bo o 10% do 151,1 EUR/100 kg, co stanowiło 76% średniej UE.
Natomiast najniższe ceny we Wspólnocie zanotowano na Litwie i wyniosły 74% średniej unijnej. W dziewięciu państwach czerwcowe ceny brojlerów zmalały, w tym najbardziej w Hiszpanii – o 6%. Najwięcej za kurczęta płacono za to tradycyjnie w Niemczech – 268 EUR/100 kg.
Zwiększenie się eksportu do krajów trzecich jest czynnikiem wzmacniającym ceny kurcząt. Według danych Komisji Europejskiej, w obrębie pierwszych pięciu miesięcy 2014 roku Unia Europejska wysłała do krajów trzecich blisko 473 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów z kurcząt, czyli 1% więcej niż przed rokiem. Wywóz z Polski na rynki trzecie wzrósł w tym czasie o 7%.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej foto:
Gospodarz.pl