Na rynku Unii Europejskiej ceny sprzedaży kurcząt brojlerów – tuszek patroszonych z szyjkami 65%, wzrosły w maju w porównaniu z kwietniem o 1,5% natomiast w ujęciu rocznym – o 3% i wyniosły 196,98 euro/100 kg.
Największy wzrost cen notowano w:
natomiast znaczący spadek zaobserwowano w:
Pomimo tego, polskie kurczęta pozostały najtańsze spośród całej Unii Europejskiej, stanowiąc 76% średniej unijnej. W Polsce trzeba było za nie zapłacić 150,3 euro/100 kg. Na drugim miejscu uplasowały się Litwa i Wielka Brytania z wynikiem 153 euro/100 kg. Z kolei najbardziej podrożały kurczęta w Finlandii, Niemczech i na Cyprze, gdzie płacono za nie od 257 do 269 euro/100 kg.
Przypomnijmy, że pod koniec 2012 roku ceny kurcząt brojlerów uległy stopniowemu obniżeniu, m.in. w wyniku redukcji przez Komisję Europejską refundacji wywozowych dla mrożonego mięsa kurcząt. Sytuacja na rynku brojlerów zaczęła się zmieniać dopiero od połowy marca, ze względu na niższą o około 3% podaż żywca w pierwszym kwartale bieżącego roku wobec ostatnich trzech miesięcy 2012 roku z uwzględnieniem wysokich cen pasz.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl