Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, we wrześniu br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 108,7 EUR/100 kg i wobec sierpnia wzrosła o 5,7%. W skali roku notowania były jeszcze o 18,5% niższe.
Ceny jaj spożywczych w UE
Jaja podrożały we wrześniu w 21 państwach członkowskich, w największym stopniu w Słowenii - 17%, Francji - 13%, Niemczech i Czechach – po 12%. Spadek cen zanotowano tylko w 5 krajach UE, najgłębszy w Finlandii - 8%.
W Polsce notowania wzrosły o 2% do 126,5 EUR/100 kg i były 16% wyższe niż średnio w UE. Najwięcej jaja kosztowały tradycyjnie w Szwecji - 196 EUR/100 kg, a najmniej w Hiszpanii - 79 EUR/100 kg.
Zdaniem FAMMU/FAPA, ceny jaj w UE zaczęły obniżać się już pod koniec ubiegłego roku wraz ze wzrostem produkcji oraz spadkiem cen zbóż i pasz. Wrześniowa zwyżka notowań była głownie efektem rosnącego eksportu jaj i przetworów z UE do krajów trzecich.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej foto:
sxc.hu