| Autor: redakcja1

W listopadzie ceny jaj wzrosły z uwagi na nagły spadek podaży spowodowany wykryciem salmonelli

W okresie jedenastu miesięcy 2016 r. cena jaj wszystkich klas wagowych, sprzedawanych przez zakłady pakujące wyniosła 32,25 zł za 100 sztuk i była o 8,7% mniejsza niż w roku poprzednim. W listopadzie 2016 roku cena ta zwiększyła się do 36,95 zł za 100 sztuk, tzn. o 18% wobec października i o 3,8% względem listopada 2015 roku.

W listopadzie ceny jaj wzrosły z uwagi na nagły spadek podaży spowodowany wykryciem salmonelli
Cena jaj w Polsce

W skali roku, potaniały tylko jaja bardzo duże, klasy XL, których cena była o 2% niższa niż przed rokiem. Jaja pozostałych klas wagowych podrożały, w tym najbardziej jaja średnie, klasy M o 16,4%. Jaja klasy S były o 1,5% droższe niż przed rokiem, a klasy L o 1,3%.
 
W stosunku do poprzedniego miesiąca zwiększyły się ceny jaj wszystkich klas wagowych. Jaja kasy M podrożały o 15,5%, klasy S o 42,1%, klasy XL o 13,7%, a klasy L o 12,6%. Przyczyną szybkiego wzrostu jaj w listopadzie 2016 r. był nagły spadek podaży spowodowany koniecznością wycofania z rynku części jaj należących do jednego z największych polskich producentów, w następstwie wykrycia przypadków salmonelli.
 
Jak podaje Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, ceny skupu jaj przeznaczonych do przemysłowego przerobu, które od kwietnia br. były bardzo niskie, w listopadzie zwiększyły się o 28,7% w porównaniu z poprzednim miesiącem, ale nadal były o 16,8% mniejsze niż przed rokiem. Średnio w okresie jedenastu miesięcy minionego roku ceny jaj przerobowych były o 20,8% niższe niż w takim samym okresie w poprzednim roku.
 
Ceny detaliczne jaj konsumpcyjnych od początku roku wykazywały tendencję spadkową, a od maja do października 2016 r. ustabilizowały się na poziomie 0,49 zł za sztukę. W okresie styczeń-październik 2016 r. cena detaliczna jaj spożywczych była o 2,8% mniejsza niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.


Tagi:
źródło: