W ciągu ostatnich trzech lat, od początku 2011 do końca 2013 roku, światowe ceny drobiu nominowane w dolarach amerykańskich wykazywały tendencję wzrostową – poinformowała FAMMU/FAPA.
Jak podają specjaliści, w 2012 roku ceny amerykańskie i brazylijskie były o prawie jedną czwartą wyższe niż roku 2009. Zdaniem ekspertów, zwyżka notowań została spowodowana wzrostem globalnego zapotrzebowania na produkty drobiowe, a także rosnące ceny pasz.
Rekordowo wysokie notowania mięsa drobiowego zaobserwowano w Stanach Zjednoczonych w 2012 roku. Wówczas za tonę drobiu należało zapłacić 1228 USD, tj. o 7% więcej niż w 2011 roku. Jednocześnie ceny w Brazylii były o 7% niższe w 2012 roku wobec wobec roku poprzedniego i wyniosły 1931 USD/tonę. Z kolei w 2011 roku w Brazylii ceny były najwyższe i ukształtowały się na poziomie 2084 USD/tonę.
W 2013 roku wzrost cen wyhamował ze względu na spadek cen pasz. W dziesiątym miesiącu ubiegłego roku ceny amerykańskie wynosiły 1260 USD/tonę i były o 1% wyższe niż przed rokiem.
W tym samym czasie ceny w Brazylii obniżyły się o 10% do 1855 USD/tonę.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl