Według wstępnych danych Komisji Europejskiej w pierwszych dwóch miesiącach 2017 r. wolumen eksportu jaj i przetworów w ekwiwalencie jaj, (bez wylęgowych) ze Wspólnoty zwiększył się o 7,8% do 48,2 tys. t.
Eksport jaj z UE
Stało się tak przede wszystkim za sprawa˛ wzrostu sprzedaży do dwóch największych odbiorców jaj z UE - Japonii i Szwajcarii. Eksport do tych państw zwiększył się odpowiednio o 82 i 80%. Znaczący spadek sprzedaży zaobserwowano natomiast na rynek izraelski - eksport z UE do tego kraju zmniejszył się o 57%.
Należy jednak zaznaczyć, że wartość eksportu z UE, w pierwszych dwóch miesiącach 2017 r. była aż o 28% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 43,8 mln EUR. Zdaniem ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, to dość zaskakujące dane, tym bardziej, że ceny jaj w UE w styczniu i lutym 2017 r. były na podobnym poziomie jak w analogicznym okresie poprzedniego roku.
Według danych Eurostat w pierwszych dwóch miesiącach 2017 r. wolumen eksportu jaj świeżych (CN 0407) z Polski na rynki pozaunijne zmniejszył się o 70% do 43,2 t.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas foto:
sxc.hu