W porównaniu z tym samym okresem 2012 roku kurczÄ™ta podrożaÅ‚y o 4,3%, natomiast o 10,1% w porównaniu do przeciÄ™tnej z ostatnich piÄ™ciu lat. W czerwcu najwiÄ™kszy wzrost cen kurczÄ…t miaÅ‚ miejsce we WÅ‚oszech i uksztaÅ‚towaÅ‚ siÄ™ na poziomie o 5% wyższym wobec poprzedniego miesiÄ…ca.
Z kolei spadek cen odnotowano w sześciu państwach Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, gdzie za kurczęta brojlery płacono średnio o 1,4% mniej niż w maju, czyli 148,1 euro/100 kg.
Polskie kurczÄ™ta pozostaÅ‚y jednoczeÅ›nie najtaÅ„sze spoÅ›ród wszystkich krajów Wspólnoty i stanowiÅ‚y 74% Å›redniej unijnej – przed przeciÄ™tnymi cenami w BuÅ‚garii i Wielkiej Brytanii.
W analizowanym miesiÄ…cu najgÅ‚Ä™bszy spadek cen kurczÄ…t patroszonych miaÅ‚ miejsce w BuÅ‚garii – spadek o 9%. Natomiast najwiÄ™cej za ten gatunek miÄ™sa w czerwcu pÅ‚acono w Finlandii, Niemczech i Danii, bo 260-269 euro/100 kg.
Pod koniec ubiegÅ‚ego roku ceny kurczÄ…t stopniowo obniżaÅ‚y siÄ™ m.in. w wyniku obniżki refundacji wywozowych dla mrożonego miÄ™sa brojlerów na terenie Unii Europejskiej.
W okresie od stycznia do koÅ„ca kwietnia 2013 roku paÅ„stwa czÅ‚onkowskie wyeksportowaÅ‚y do krajów trzecich 373,4 tys. ton miÄ™sa z kurczÄ…t, czyli o 1,5% mniej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Z uwagi na niższÄ… o okoÅ‚o 3% podaż żywca w pierwszych trzech miesiÄ…cach bieżącego roku w porównaniu z ostatnim kwartaÅ‚em 2012 roku oraz wysokie ceny pasz, ponownie wzrastaÅ‚y ceny kurczÄ…t w Unii. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w I kwartale bieżącego roku liczba ubojów kurczÄ…t byÅ‚a Å›rednio o okoÅ‚o 1% wyższa niż przed rokiem.
WedÅ‚ug prognoz Komisji, również w tym roku produkcja drobiu w UE-28 wzroÅ›nie wobec 2012 roku o 1,2% i wyniesie 12,62 mln ton w ekwiwalencie tuszy - informuje FAMMU/FAPA.