Zachęciło to do zwiększonych inwestycji w sektorze, co może przełoży się na wyższą podaż żywca w 2019 r. Natomiast to, przy przewidywanym spożyciu krajowym na podobnym poziomie co w 2018 r., może utrzymać niższe ceny.
Bardzo duży wpływ na rynek mięsa drobiowego będzie miało zwiększenie się globalnej produkcji i eksportu. Jak wynika z danych USDA, Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, światowy handel drobiem ma w 2019 r. zwiększyć się o 4,2% w odniesieniu do 2018 r.
Wzrost handlu ma być wynikać przede wszystkim ze zwiększonego importu do Japonii o 3,1%, Meksyku o 1,8%, Unii Europejskiej o 4,6% oraz Arabii Saudyjskiej o 17,4%. Eksport ma wzrosnąć najwięcej ze strony Brazylii o 2,4%, Unii Europejskiej o 5,3% i Tajlandii o 5,9%. Zwłaszcza warto obserwować Ukrainę, której wysyłka drobiu ma zwiększyć się o 16,6% r/r.
Według prognozy USDA globalna produkcja drobiu ma w 2019 r. wzrosnąć o 2,3%, przede wszystkim za sprawą zwyżki produkcji w Stanach Zjednoczonych o 1,9%, Brazylii o 1,8%, Unii Europejskiej o 1,3% i Chinach o 2,5%. Wzrost światowej produkcji i handlu może znacząco zwiększyć konkurencję dla polskiego drobiu na rynkach eksportowych.