Na rynku Unii Europejskiej w całym 2023 r., po dwóch latach spadków, prognozowany jest spory wzrost produkcji drobiarskiej.
Najważniejszymi czynnikami, które stymulowały zwiększenie się produkcji na rynku unijnym w 2023 r. był spadek kosztów produkcji drobiarskiej, szczególnie pasz, duży wzrost zapotrzebowania na mięso drobiowe, które pozostaje dla konsumentów jednym z najtańszych źródeł białka zwierzęcego oraz mniejsza intensywność występowania wirusa grypy ptaków.
Według danych Komisji Europejskiej na rynku unijnym produkcja drobiu w całym 2023 r. wzrośnie o 3,3% do 13,5 mln ton przy jednoczesnej 5% zwyżce konsumpcji do 12,5 mln ton. W 2024 r. KE przewiduje dalszy, ale mniej dynamiczny, bo o 1,2% do 13,6 mln ton rozwój produkcji drobiarskiej w UE, spowodowany oczekiwanym spadkiem konkurencyjności cenowej drobiu w odniesieniu do pozostałych źródeł białka zwierzęcego, co może spowodować wolniejszy wzrost zapotrzebowania na drób.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl