Rynek drobiu w UE
Największy wzrost odnotowano w Polsce (+13% - największy producent mięsa drobiowego w UE), we Włoszech i w Holandii (+6%), w Hiszpanii (+5%) oraz w Niemczech i Wielkiej Brytanii (+1%). Natomiast spadek produkcji miał miejsce we Francji (-3%).
Prognozy KE na 2017 i 2018 r. wskazują na osłabienie dynamiki wzrostu produkcji w UE odpowiednio o 0,7% do 14,48 mln t w 2017 r. i o 0,8% do 14,56 mln t w 2018 r. Wynika to m.in. z pojawienia się w UE pod koniec października 2016 r. wirusa grypy ptaków HPAI/H5N8. Najwcześniej wirus ten wystąpił na Węgrzech, a następnie w innych krajach unijnych. Wg danych KE (stan na 3 marca 2017 r.) wirus grypy ptaków HPAI/H5N8 został zdiagnozowany w 23 państwach UE (925 ognisk u drobiu), a najwięcej ognisk odnotowano we Francji (386) i na Węgrzech (234), trochę mniej w Bułgarii (67), Niemczech (64) oraz w Polsce (60).
Z ww. raportu KE wynika (uwzględniając dane dostępne na dzień 15.02.2017 r.), że pojawienie się wirusa grypy ptaków HPAI/H5N8 w UE miało niewielki bezpośredni wpływ na wielkość produkcji mięsa kurcząt brojlerów. Większe straty ponieśli producenci zajmujący się chowem gęsi i kaczek oraz drobiu z wolnego wybiegu. Stąd prognozy KE na 2017 i 2018 rok przewidują mniejszą dynamikę wzrostu produkcji mięsa drobiowego na poziomie ok. 1% r/r.
Według Mirosławy Tereszczuk, eksperta rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, ekspansja unijnej produkcji mięsa drobiowego w 2016 r. spowodowała spadek unijnych cen drobiu. Średnia unijna cena mięsa drobiowego "brojlerów" w 2016 r. kształtowała się na poziomie poniżej 185 euro/100 kg i była o 10 euro/100 kg niższa niż rok wcześniej. Tak niskie ceny miały korzystny wpływ na poprawę konkurencyjności unijnego drobiu na rynkach zagranicznych. Bezpośrednia konkurencja cenowa z brazylijskim mięsem drobiowym jest jednak raczej niemożliwa, gdyż ceny brazylijskiego mięsa drobiowego w II połowie 2016 r. oscylowały w granicach 120 euro/100 kg.
Od momentu potwierdzenia w UE pierwszych ognisk grypy ptaków HPAI/H5N8, zaczęły pojawiać się ograniczenia w eksporcie z kolejnych krajów UE na rynki trzecie. Niemniej jednak w całym 2016 r. eksport mięsa drobiowego i podrobów (CN 0207) z UE wyniósł 1,47 mln t i był większy niż rok wcześniej o 9,4%. Główni odbiorcy unijnego mięsa drobiowego w 2016 r. to: Republika Południowej Afryki (18,5% wolumenu eksportu), Hongkong (8,3%), Arabia Saudyjska (8%), Benin (7,9%), Filipiny (6,3%) oraz Ukraina (5,6%). Prognozy na 2017 r. przewidują wzrost unijnego eksportu mięsa drobiowego zaledwie o 1,0%, natomiast w kolejnym roku o 2,4% do 1,52 mln t.