W związku z występowaniem ognisk grypy ptaków w niektórych obszarach UE nastąpiło pogorszenie uwarunkowań handlowych, co z kolei skutkowało ograniczeniem unijnego eksportu drobiu.
Jak wynika z danych KE w 2020 r. eksport produktów drobiowych z UE-27 na rynki pozaunijne był mniejszy o 4,5% niż przed rokiem i wyniósł 1 709 tys. ton. Największymi importerami drobiu sprzedawanego z UE do krajów trzecich były: Ghana z 214 tys. ton, Filipiny z 196 tys. ton i Ukraina z 146 tys. ton.
Zdecydowanie większy spadek zaobserwowano w imporcie drobiu do UE. Według danych KE w 2020 r. Unia Europejska sprowadziła 511 tys. ton produktów drobiowych, czyli mniej o 14% niż w roku 2019. Drób na teren UE kupowany był głownie z: Brazylii, Tajlandii i Ukrainy.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl