Z danych zebranych przez ukraińskie służby celne wynika, że w styczniu i w lutym 2013 roku Ukraina sprzedała poza granice kraju 18,7 tys. ton mięsa i podrobów z drobiu, co oznacza ilość trzykrotnie większą niż w tym samym okresie roku poprzedniego.
Wartość eksportu w pierwszych dwóch miesiącach bieżącego roku wyniosła 32,4 mln USD. Jednocześnie w tym samym czasie o 12% zmniejszył się import drobiu do Ukrainy i osiągnął poziom 10,1 tys. ton.
Zgodnie z założeniami ukraińskiego związku producentów drobiu w 2013 roku wzrosną trzykrotnie wysyłki drobiu za granicę do 140-160 tys. ton w porównaniu z 81 tys. ton w 2012 roku.
Wzrost eksportu będzie możliwy dzięki zwiększeniu produkcji w dwóch największych ukraińskich zakładach drobiarskich na Ukrainie, które posiadają 50% i 15% udział w krajowej produkcji przemysłowej mięsa drobiowego.
Prognozuje się, ze nadwyżki trafią do Unii Europejskiej oraz na Bliski Wschód.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl