Średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M we wrześniu br. wyniosła 124,5 EUR/100 kg i była o 6% wyższa niż w sierpniu, o 20% niższa w stosunku do rekordowo wysokich przed rokiem i o 3% wyższa od
przeciętnej z ostatnich 5 lat w UE - podaje FAMMU/FAPA.
W skali miesiąca jaja podrożały we wrześniu w większości państw członkowskich, z wyjątkiem Finlandii, Chorwacji, Danii, Irlandii, Malty i Cypru. Największy miesięczny wzrost cen zanotowano we Francji (+17%), Niemczech (+13%), Hiszpanii (+12%), Belgii, Bułgarii i Holandii (+11%).
W Polsce ceny zwyżkowały o 4% do 117,9 EUR/100 kg i były o 5% niższe od średniej unijnej. W skali roku polskie jaja potaniały o 24%.
Najwyższe ceny jaj we wrześniu uzyskano tradycyjnie w Szwecji i we Włoszech (214-219 EUR/100 kg), a najniższe w Belgii i Czechach (91-93 EUR/100 kg). Pierwszy tydzień października przyniósł kolejny wzrost średnich cen w UE (o ok. 1%) do 128,1 EUR/100 kg.
W pierwszym półroczu tego roku ceny jaj spożywczych na rynku unijnym spadały w wyniku odbudowy produkcji po ubiegłorocznej wymianie klatek dla kur niosek. Po ustabilizowaniu sytuacji rynkowej, w lipcu i sierpniu br. spadek cen został zatrzymany, a od początku września obserwuje się już jego wzrost wywołany poprawą opłacalności eksportu.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu