Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Mulczery profesjonalne ORSI Pro
2015-03-12 -
Sterowniki Ecostar 6000 Bauer Group
2020-06-19 -
Multione serii GT900
2013-09-26 -
Nawóz Activ Antychloroza
2014-12-19 -
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
CASE / STEYR - szyba tylna zielona MX
2011-12-13
Tempo wzrostu wywozu drobiu osłabiło się
Polski eksport drobiu od lat systematycznie rośnie, natomiast w pierwszej połowie 2016 r. tempo wzrostu wywozu osłabiło się. Wolumen sprzedaży żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu zwiększył się o 15% do 531 tys. ton, lecz jego wartość wzrosła tylko o 7% do 988 mln EUR.
FAMMU/FAPA podaje, że w pierwszym półroczu 2015 r. dynamika wzrostu wpływów z eksportu była znacznie wyższa i wyniosła 22%. Dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu w pierwszych sześciu miesiącach br. ukształtowało się na poziomie ok. 863 mln EUR i było o 8% wyższe w skali roku. Średnia jednostkowa wartość wywozu spadła o 6,2% do 1,86 EUR/kg. Wpływ na to miało zmniejszenie cen drobiu na rynku światowym na skutek nadpodaży. Znaczący udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso i podroby drobiowe, wolumen wysyłek zwyżkował w ciągu roku o 16% do ok. 468 tys. ton, a wartość o 8% do 826 mln EUR. Nieznacznie wyższe wpływy niż przed rokiem otrzymano z wywozu przetworów drobiowych (+1% do 113 mln EUR).
Kluczowymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich dominowały Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Holandia i Czechy. Z kolei głównymi rynkami zbytu z grona krajów trzecich były Hongkong, Chiny, Benin i Ukraina. Na rynek azjatycki dostarczano w szczególności mrożone elementy kurcząt i indyków: skrzydła, nogi i podudzia. Bardzo dobry rezultat uzyskano w eksporcie żywca drobiu, którego wartość wzrosła o 19% do 45 mln EUR. W handlu żywcem drobiu od lat obserwuje się jednak ujemne saldo (-30 mln EUR w pierwszej połowie br.). Niemcy pozostały największym odbiorcą żywego drobiu z Polski, tak jak Ukraina, Czechy, Rosja i Białoruś.
Wielkość polskiego importu sektora drobiu w pierwszej połowie 2016 r. była 73,6 tys. ton i tym samym jest o 3% wyższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 6% do 125,2 mln EUR. Analizując strukturę przywozu dominował żywiec drobiowy, a wolumen i wartość dostaw nie uległy zmianie w ciągu roku (49,9 tys. ton za 75,3 mln EUR). Istotnymi dostawcami żywca drobiowego do Polski były Niemcy, Holandia, Czechy i Słowacja. Wielkość przywozu mięsa drobiowego zwyżkowała o 5% do 18,2 tys. ton, a jego wartość o 24% do 36 mln EUR. Natomiast najwyższa wartość zakupów mięsa drobiu pochodziła ze Słowacji, Niemiec, Wielkiej Brytanii i Czech. Przywóz przetworów drobiowych do Polski zwiększył się o 16% do 4,1 tys. ton, a wartość o 2% do 13,2 mln EUR.