Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Ładowarka do cebuli SU2LS SAMON
2020-10-08 -
Agregat Prądotwórczy 30 kVA
2011-08-19 -
Multione serii S
2011-06-16 -
DODATKOWE WYPOSAŻENIE W UKŁADZIE JEZDNYM
2011-05-25 -
Stajnie
2015-04-20
Tempo wzrostu wywozu drobiu osłabiło się
Polski eksport drobiu od lat systematycznie rośnie, natomiast w pierwszej połowie 2016 r. tempo wzrostu wywozu osłabiło się. Wolumen sprzedaży żywca, mięsa, podrobów i przetworów z drobiu zwiększył się o 15% do 531 tys. ton, lecz jego wartość wzrosła tylko o 7% do 988 mln EUR.
FAMMU/FAPA podaje, że w pierwszym półroczu 2015 r. dynamika wzrostu wpływów z eksportu była znacznie wyższa i wyniosła 22%. Dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu w pierwszych sześciu miesiącach br. ukształtowało się na poziomie ok. 863 mln EUR i było o 8% wyższe w skali roku. Średnia jednostkowa wartość wywozu spadła o 6,2% do 1,86 EUR/kg. Wpływ na to miało zmniejszenie cen drobiu na rynku światowym na skutek nadpodaży. Znaczący udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso i podroby drobiowe, wolumen wysyłek zwyżkował w ciągu roku o 16% do ok. 468 tys. ton, a wartość o 8% do 826 mln EUR. Nieznacznie wyższe wpływy niż przed rokiem otrzymano z wywozu przetworów drobiowych (+1% do 113 mln EUR).
Kluczowymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich dominowały Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Holandia i Czechy. Z kolei głównymi rynkami zbytu z grona krajów trzecich były Hongkong, Chiny, Benin i Ukraina. Na rynek azjatycki dostarczano w szczególności mrożone elementy kurcząt i indyków: skrzydła, nogi i podudzia. Bardzo dobry rezultat uzyskano w eksporcie żywca drobiu, którego wartość wzrosła o 19% do 45 mln EUR. W handlu żywcem drobiu od lat obserwuje się jednak ujemne saldo (-30 mln EUR w pierwszej połowie br.). Niemcy pozostały największym odbiorcą żywego drobiu z Polski, tak jak Ukraina, Czechy, Rosja i Białoruś.
Wielkość polskiego importu sektora drobiu w pierwszej połowie 2016 r. była 73,6 tys. ton i tym samym jest o 3% wyższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 6% do 125,2 mln EUR. Analizując strukturę przywozu dominował żywiec drobiowy, a wolumen i wartość dostaw nie uległy zmianie w ciągu roku (49,9 tys. ton za 75,3 mln EUR). Istotnymi dostawcami żywca drobiowego do Polski były Niemcy, Holandia, Czechy i Słowacja. Wielkość przywozu mięsa drobiowego zwyżkowała o 5% do 18,2 tys. ton, a jego wartość o 24% do 36 mln EUR. Natomiast najwyższa wartość zakupów mięsa drobiu pochodziła ze Słowacji, Niemiec, Wielkiej Brytanii i Czech. Przywóz przetworów drobiowych do Polski zwiększył się o 16% do 4,1 tys. ton, a wartość o 2% do 13,2 mln EUR.