Największy miesięczny spadek cen spośród wszystkich państw członkowskich miał miejsce w Hiszpanii i Portugalii – o około 5%. Natomiast najwięcej, bo aż o 6% podrożały kurczęta w Polsce, kształtując się na poziomie 147,8 euro/100 kg i osiągając wielkość 77% średniej unijnej.
Najniższe ceny tuszek wśród wszystkich krajów Wspólnoty zaobserwowano w Wielkiej Brytanii. Tam za 100 kg kurcząt płacono średnio 142,8 euro. Z kolei najdroższe były kurczęta w Finlandii, na Cyprze, w Szwecji i w Niemczech, gdzie osiągnęły pułap od 256-269 euro/100 kg.
Pod koniec marca na terenie Unii Europejskiej odnotowano wzrost unijnych cen tuszek do poziomu 194 euro/100 kg, które od tamtego czasu do połowy kwietnia wzrosły o kolejne 1,1%.
Wcześniejsza sytuacja cenowa brojlerów wskazywała na obniżkę cen od października, m.in. w wyniku redukcji o jedną trzecią przez Komisję Europejską refundacji wywozowych mrożonego mięsa kurcząt oraz późniejszej obniżki o połowę – w styczniu bieżącego roku.
Niższy poziom dopłat powodował tym samym spadek opłacalności wywozu, przez co więcej mięsa zostało do zagospodarowania w Unii. Według danym zebranych przez FAMMU/FAPA w okresie od stycznia do końca lutego 2013 roku eksport drobiu z krajów Wspólnoty do państw trzecich spadł o 9% i ukształtował się na poziomie 174 tys. ton. Największe spadki wywozu miały miejsce do Holandii i Niemiec (odpowiednio o 22% i 24%). Natomiast eksport z Polski wzrósł o 2% i osiągnął poziom 16,5 tys. ton.
Prognozy Komisji Europejskiej wskazują, że zarówno produkcja drobiu, jak i jego spożycie w państwach Wspólnoty nieznacznie wzrosną w bieżącym roku odpowiednio o: 0,7% do 12,24 mln ton i o 0,3% do 11,68 mln ton.
Zwiększeniu ulegnie także eksport - o 3,4%, który osiągnie granicę 1,37 mln ton, zmaleje natomiast import – o 1,6% do poziomu 805 tys. ton.