Z kolei w porównaniu z okresem od 2007 do 2011 roku średnia cena brojlerów zwiększyła się o 12%.
W pierwszym miesiącu bieżącego roku, największy spadek cen kurcząt miał miejsce w:
-
Bułgarii – spadek o 8%
-
Włoszech – spadek o 5%.
Natomiast najwyższe wzrosty zanotowano w:
W Polsce kurczęta podrożały w styczniu o 2%, a ich cena wyniosła 134,7 euro/100 kg. Jednocześnie była to kwota najniższa spośród całego ugrupowania, gdyż stanowiła 69% średniej unijnej.
Wśród wszystkich krajów członkowskich na najwyższe koszty w przedziale od 256 do 265 euro/100 kg, narażeni byli konsumenci kurcząt z:
-
Finlandii
-
Cypru
-
Niemczech.
Z kolei w ciągu kolejnego miesiąca, w okresie od 28 stycznia do 24 lutego bieżącego roku, notowania kurcząt uległy obniżeniu średnio o 0,7% i wyniosły 191,8 euro/100 kg. Były najniższe w:
Jednocześnie najwyższe stawki w tym okresie odnotowano w Polsce – wzrost o 14,3% do 147,4, euro/100 kg w porównaniu z sytuacją sprzed miesiąca.
Zdaniem ekspertów, do utrzymującej się na wysokim poziomie średniej ceny kurcząt w Unii Europejskiej w 2012 roku przyczyniły się: wzrost eksportu i popytu wewnętrznego oraz wysokie ceny pasz i mięsa wieprzowego. Natomiast na obserwowany od października spadek notowań brojlerów miała wpływ redukcja refundacji wywozowych mięsa drobiowego.
W opinii specjalistów, niższy poziom dopłat mógł zmniejszyć opłacalność wywozu, w wyniku czego więcej drobiu pozostało do zagospodarowania w państwach Wspólnoty.