| Autor: redakcja6

Sytuacja cenowa na rynku kurcząt w Unii Europejskiej (styczeń-luty 2013)

Średnia cena brojlerów na terenie Unii Europejskiej w styczniu bieżącego roku ukształtowała się na poziomie 194,9 euro/100 kg i była o 0,4% wyższa niż w miesiącu poprzednim oraz o 6,2% większa niż przed rokiem.

Sytuacja cenowa na rynku kurcząt w Unii Europejskiej (styczeń-luty 2013)
Z kolei w porównaniu z okresem od 2007 do 2011 roku średnia cena brojlerów zwiększyła się o 12%.
 
W pierwszym miesiącu bieżącego roku, największy spadek cen kurcząt miał miejsce w:
  • Bułgarii – spadek o 8%
  • Włoszech – spadek o 5%.
Natomiast najwyższe wzrosty zanotowano w:
  • Portugalii – wzrost o 10%
  • Holandii – wzrost o 6%.
W Polsce kurczęta podrożały w styczniu o 2%, a ich cena wyniosła 134,7 euro/100 kg. Jednocześnie była to kwota najniższa spośród całego ugrupowania, gdyż stanowiła 69% średniej unijnej.
 
Wśród wszystkich krajów członkowskich na najwyższe koszty w przedziale od 256 do 265 euro/100 kg, narażeni byli konsumenci kurcząt z:
  • Finlandii
  • Cypru
  • Niemczech.
Z kolei w ciągu kolejnego miesiąca, w okresie od 28 stycznia do 24 lutego bieżącego roku, notowania kurcząt uległy obniżeniu średnio o 0,7% i wyniosły 191,8 euro/100 kg. Były najniższe w:
  • Portugalii – spadek o 9,7%
  • Szwecji – spadek o 7,4%.
Jednocześnie najwyższe stawki w tym okresie odnotowano w Polsce – wzrost o 14,3% do 147,4, euro/100 kg w porównaniu z sytuacją sprzed miesiąca.
 
Zdaniem ekspertów, do utrzymującej się na wysokim poziomie średniej ceny kurcząt w Unii Europejskiej w 2012 roku przyczyniły się: wzrost eksportu i popytu wewnętrznego oraz wysokie ceny pasz i mięsa wieprzowego. Natomiast na obserwowany od października spadek notowań brojlerów miała wpływ redukcja refundacji wywozowych mięsa drobiowego.

W opinii specjalistów, niższy poziom dopłat mógł zmniejszyć opłacalność wywozu, w wyniku czego więcej drobiu pozostało do zagospodarowania w państwach Wspólnoty.


Tagi:
źródło: