W ósmym miesiącu bieżącego roku kurczęta podrożały w 13 krajach Wspólnoty względem lipca. Największy wzrost notowano w Hiszpanii, bo 4,3%.
Z kolei zniżki zaobserwowano w 9 państwach członkowskich, spośród których najbardziej potaniały kurczęta w Belgii – spadek o 6,2%.
W analizowanym miesiącu polskie kurczęta potaniały o 0,6%, a ich ceny ukształtowały się na poziomie 151,6 euro/100 kg, pozostając jednocześnie najtańsze w całym ugrupowaniu i stanowiąc 76% średniej unijnej.
Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii, Danii i Niemczech, gdzie ceny oscylowały w granicach 260-270 euro/100 kg.
Z kolei na początku września notowano obniżki cen kurcząt w Unii Europejskiej, a już w okresie od 16 do 20 września wyniosły 147,8 euro/100 kg i były o 2% niższe od średniej z sierpnia oraz o 0,2% niższe w relacji rocznej. W Polsce natomiast spadek cen był jeszcze większy, bo aż 2,5% wobec sierpnia, w związku z czym w 38. tygodniu wyniosły one 147,8 euro/100 kg.
Zdaniem ekspertów, spadek cen drobiu we wrześniu spowodowany jest czynnikami sezonowymi, niższymi cenami pasz i wzrostem produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności.
Jak informuje FAMMU/FAPA, w nadchodzących tygodniach można się spodziewać utrzymania cen brojlerów na poziomie zbliżonym do obecnego bądź też nieznacznego ich wzrostu. Według Komisji Europejskiej, w 2013 roku produkcja drobiu w państwach członkowskich wzrośnie w porównaniu do roku poprzedniego tylko o 1,2% i wyniesie 12,62 mln ton. Natomiast czynnikiem podnoszącym ceny będzie duże zapotrzebowanie na drób na rynkach zagranicznych.