Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Agregat uprawowo-siewny talerzowy U710 6,0m
2016-02-03 -
Ciągnik FARMER z serii TE F-9258
2013-04-09 -
WYPOSAŻENIE - Rullo a gabbia
2012-01-05
W 2025 r. światowa produkcja mięsa drobiowego może sięgnąć 131 mln ton
Według najnowszego raportu OECD-FAO (Agricultural Outlook 2016-2025) w 2025 r. globalna produkcja mięsa będzie o 16% wyższa niż jej średnioroczny poziom w okresie 2013-2015.
Produkcja drobiu
Jak zauważa Bank BGŻ BNP Paribas, zasadniczym motorem tego wzrostu będzie zwiększenie światowej produkcji mięsa drobiowego, które cały czas zyskuje na popularności, w związku z rosnącym globalnym popytem na łatwo przyswajalne białko zwierzęce.
W 2025 r. światowa produkcja mięsa drobiowego prognozowana jest na poziomie 131,3 mln t i ma być wyższa o 19,0% niż jej średnioroczny poziom w latach 2013-2015. Za blisko 60% oczekiwanego wzrostu produkcji mięsa drobiowego na świecie odpowiedzialne będą kraje rozwijające się.
Przewiduje się, że najwięcej dynamiczny wzrost produkcji będzie widoczny w pierwszej połowie nadchodzącej dekady, po czym może on nieznacznie wyhamować. Średnioroczny wzrost produkcji mięsa drobiowego w latach 2016-2020 wynieść ma 1,6%, natomiast w okresie 2020-2025 blisko 1,4%.
Większą dynamiką wzrostu produkcji będą wykazywać kraje rozwijające się, w których to produkcja mięsa drobiowego do 2025 r. zwiększy się o blisko 22%, do przewidywanego poziomu 78,7 mln t, podczas gdy w krajach rozwiniętych wyniesie tylko 15% do 52,6 mln t. W dodatku, w krajach rozwijających się prognozowane jest tak znaczne zwiększenie konsumpcji, że w konsekwencji konieczny będzie import z krajów rozwiniętych, w których oczekuje się nadwyżki produkcji nad spożyciem wynoszącej 3,2 mln t.
Niskie koszty produkcji i ceny finalnych produktów sprzyjają wyborowi właśnie mięsa drobiowego, zarówno przez producentów, jak i konsumentów w krajach rozwijających się. Zgodnie z raportem OECD-FAO średnioroczna globalna konsumpcja mięsa ogółem na osobę w 2025 r. wyniesie 35,3 kg i będzie o 1,3 kg większa względem okresu bazowego (2013-2015), głównie za sprawą wzrostu spożycia właśnie mięsa drobiowego.
Eksperci OECD-FAO oczekują, że w 2025 r. mięso drobiowe stanie się najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa na świecie, zastępując mięso wieprzowe. Przewiduje się, że w 2025 r. przeciętne spożycie drobiu per capita wyniesie prawie 13 kg, co będzie stanowić 36,8% konsumpcji mięsa ogółem. Warte uwagi jest fakt, że w krajach rozwiniętych udział mięsa drobiowego w konsumpcji mięsa ogółem może wynieść nawet blisko 40%, podczas gdy w krajach rozwijających się 35%, co oznacza, że tylko w przypadku tych pierwszych mięso drobiowe stanie się podstawowym gatunkiem spożywanego mięsa.
Polska jest obecnie liderem produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. Biorąc pod uwagę fakt dużej skali i konkurencyjności produkcji, a także pozytywnych perspektyw rozwoju konsumpcji w krajach rozwijających się należy inwestować w pogłębianie kontaktów handlowych z przedstawicielami tych krajów.
Zgodnie z danym Eurostatu w 2015 r. wśród krajów rozwijających się kluczowymi importerami mięsa drobiowego z Polski były: Chiny (z Hong Kongiem) (0,82 tys. t), Benin (0,23 tys. t) i Kongo (0,15 tys. t)