| Autor: redakcja11

W 2025 r. światowa produkcja mięsa drobiowego może sięgnąć 131 mln ton

Według najnowszego raportu OECD-FAO (Agricultural Outlook 2016-2025) w 2025 r. globalna produkcja mięsa będzie o 16% wyższa niż jej średnioroczny poziom w okresie 2013-2015.

W 2025 r. światowa produkcja mięsa drobiowego może sięgnąć 131 mln ton

Produkcja drobiu

Jak zauważa Bank BGŻ BNP Paribas, zasadniczym motorem tego wzrostu będzie zwiększenie światowej produkcji mięsa drobiowego, które cały czas zyskuje na popularności, w związku z rosnącym globalnym popytem na łatwo przyswajalne białko zwierzęce.

 

W 2025 r. światowa produkcja mięsa drobiowego prognozowana jest na poziomie 131,3 mln t i ma być wyższa o 19,0% niż jej średnioroczny poziom w latach 2013-2015. Za blisko 60% oczekiwanego wzrostu produkcji mięsa drobiowego na świecie odpowiedzialne będą kraje rozwijające się.

 

Przewiduje się, że najwięcej dynamiczny wzrost produkcji będzie widoczny w pierwszej połowie nadchodzącej dekady, po czym może on nieznacznie wyhamować. Średnioroczny wzrost produkcji mięsa drobiowego w latach 2016-2020 wynieść ma 1,6%, natomiast w okresie 2020-2025 blisko 1,4%.

 

Większą dynamiką wzrostu produkcji będą wykazywać kraje rozwijające się, w których to produkcja mięsa drobiowego do 2025 r. zwiększy się o blisko 22%, do przewidywanego poziomu 78,7 mln t, podczas gdy w krajach rozwiniętych wyniesie tylko 15% do 52,6 mln t. W dodatku, w krajach rozwijających się prognozowane jest tak znaczne zwiększenie konsumpcji, że w konsekwencji konieczny będzie import z krajów rozwiniętych, w których oczekuje się nadwyżki produkcji nad spożyciem wynoszącej 3,2 mln t.

 

Niskie koszty produkcji i ceny finalnych produktów sprzyjają wyborowi właśnie mięsa drobiowego, zarówno przez producentów, jak i konsumentów w krajach rozwijających się. Zgodnie z raportem OECD-FAO średnioroczna globalna konsumpcja mięsa ogółem na osobę w 2025 r. wyniesie 35,3 kg i będzie o 1,3 kg większa względem okresu bazowego (2013-2015), głównie za sprawą wzrostu spożycia właśnie mięsa drobiowego.

 

Eksperci OECD-FAO oczekują, że w 2025 r. mięso drobiowe stanie się najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa na świecie, zastępując mięso wieprzowe. Przewiduje się, że w 2025 r. przeciętne spożycie drobiu per capita wyniesie prawie 13 kg, co będzie stanowić 36,8% konsumpcji mięsa ogółem. Warte uwagi jest fakt, że w krajach rozwiniętych udział mięsa drobiowego w konsumpcji mięsa ogółem może wynieść nawet blisko 40%, podczas gdy w krajach rozwijających się 35%, co oznacza, że tylko w przypadku tych pierwszych mięso drobiowe stanie się podstawowym gatunkiem spożywanego mięsa.

 

Polska jest obecnie liderem produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. Biorąc pod uwagę fakt dużej skali i konkurencyjności produkcji, a także pozytywnych perspektyw rozwoju konsumpcji w krajach rozwijających się należy inwestować w pogłębianie kontaktów handlowych z przedstawicielami tych krajów.

 

Zgodnie z danym Eurostatu w 2015 r. wśród krajów rozwijających się kluczowymi importerami mięsa drobiowego z Polski były: Chiny (z Hong Kongiem) (0,82 tys. t), Benin (0,23 tys. t) i Kongo (0,15 tys. t)  



Tagi:
źródło: