Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) ocenił, że w 2020 r. globalna produkcja mięsa kurzego prawdopodobnie wyniosła 100,4 mln ton, a więc to o 1% więcej niż w 2019 r.
Wzrost światowej produkcji był wynikiem jej zwyżki u największych producentów, m.in. w Chinach o 6% do 14,6 mln ton, w USA o 1,5% do 20,2 mln ton i Brazylii o 1% do 13,9 mln ton. Dynamiczny wzrost produkcji mięsa kurzego na rynku chińskim był spowodowany głównie ograniczeniem pogłowia trzody chlewnej wywołanego rozwojem epidemii ASF w tym kraju i w konsekwencji wzrostem zapotrzebowania na mięso drobiowe.
Zgodnie z prognozą USDA ze stycznia 2021 r. tempo zwyżki produkcji kurcząt brojlerów w Chinach w 2021 r. może być spowolnione do 2%, z powodu odbudowywania przez Chiny pogłowia świń i zwiększania produkcji wieprzowiny. Ograniczająco na światową produkcję kurcząt brojlerów mogą wpływać wysokie ceny pasz oraz rozprzestrzeniająca się grypa ptaków w krajach UE. Przewiduje się, że globalna produkcja kurcząt w roku 2021 może być o 1% wyższa niż w 2020 r. i wynieść 101,8 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl