Szacuje się, że w 2023 r. globalna produkcja mięsa kurzego odnotuje dalszy umiarkowany wzrost, co będzie spowodowane nadal rosnącym światowym zapotrzebowaniem na konkurencyjne cenowo mięso drobiowe.
Według prognozy USDA globalna produkcja mięsa kurzego w całym 2023 r. zwiększy się o 0,4% do 102,3 mln ton. Równocześnie spożycie zwiększy się prawdopodobnie o 0,6% i osiągnie 99,9 mln ton. Wśród czołowych światowych producentów w największym stopniu wzrośnie produkcja drobiarska w Brazylii o 3%. W USA przewidywany jest wzrost o 0,6%, podczas gdy w Chinach nie ulegnie ona zmianie. Czynnikiem ryzyka dla rynku światowego będzie znaczne prawdopodobieństwo występowania ognisk grypy ptaków, zwłaszcza w tych częściach globu, w których skoncentrowana jest produkcja, co może destabilizować sytuację podażowo-popytową w niektórych regionach świata.
W 2024 r. USDA przewiduje dalszy, o około 1% wzrost światowej produkcji mięsa kurzego do rekordowego poziomu 103,3 mln ton, co będzie stymulowane nadal zwiększającym się popytem na ten gatunek mięsa i dalszą oczekiwaną zniżką cen pasz.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl