Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w lutym br. unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 122,4 EUR/100 kg i względem stycznia zwiększyła się o 0,1%. W ujęciu roku notowania były o 1,7% wyższe.
Ceny jaj spożywczych w UE
W lutym jaja podrożały w 9 państwach członkowskich, w największym stopniu w Polsce o 9,3% do 138,4 EUR/100 kg. Było to spowodowane spadkiem podaży. Ceny polskich jaj były większe o 13% niż w UE i o 11% niż rok wcześniej.
Według FAMMU/FAPA, obniżkę cen zaobserwowano w lutym w 15 krajach UE, najgłębszy we Francji o 12,5%. Tradycyjnie najdrożej sprzedawano jaja w Szwecji - 213 EUR/100 kg, a najtaniej w Hiszpanii - 94 EUR/100 kg.
Ceny jaj w UE rosły stopniowo od sierpnia 2016 roku w wyniku ograniczenia produkcji. Spadek cen jaj na rynku unijnym na początku tego roku był wynikiem mniejszego zapotrzebowania popytu i zrównoważenia podaży.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej foto:
Gospodarz.pl