Cena jaj
Podrożały jaja klasy XL, których cena podniosła się o 6,1% oraz klasy S o 4,2%. Jaja klasy M, były o 3% tańsze niż w styczniu, a klasy L o 2,6%. W odniesieniu do 2016 roku zwiększyły się ceny jaj klasy S o 5,7% oraz klasy XL o 2,4%. Jaja klasy L były tańsze o 7,3%, a klasy M o 8,3%.
Jak zauważa Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2016 r. miesięczne ceny przemysłowych mieszanek pasz pełnoporcjowych dla kur niosek były o 0,2% wyższe niż w roku poprzednim, a ceny jaj sprzedawanych przez fermy zmniejszyły się o 10%. W styczniu 2017 r. ceny mieszanek paszowych dla kur niosek zwiększyły się o 1,5% w porównaniu do grudnia 2016 r., ale były o 4,4% niższe niż przed rokiem. Rentowność produkcji jaj, która w 2016 r. była bardzo niska, pod koniec 2016 roku uległa okresowej poprawie.
Ceny skupu jaj przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego były w 2016 r. o 20% mniejsze niż w poprzednim roku. W styczniu 2017 r. za jaja przerobowe płacono o 11% mniej niż przed miesiącem, ale o 2,9% więcej niż przed rokiem. W lutym nastąpił kolejny spadek cen skupu jaj przerobowych. Ceny te zmalały o 1,9% w stosunku do stycznia i o 5,6% względem minionego roku.
Miesięczne ceny detaliczne jaj konsumpcyjnych utrzymywały się od maja do listopada 2016 r. na poziomie 0,49 zł za sztukę. W grudniu wzrosły do 0,50 zł - 2%. W skali całego 2016 r. przeciętna miesięczna cena detaliczna jaj spożywczych była o 2% mniejsza niż w 2015 r.