Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Ciągnik Fendt 926 Vario z ładowaczem
2011-04-06 -
Suszarnia przewoźna CPT
2011-01-08 -
Ogrzewacze stacjonarne - Piece - KS
2013-03-22
USA: Konsumpcja drobiu nadal wysoka
Jak wynika z najnowszych badań amerykańskich, w 2015 r. spożycie mięsa z kurcząt w USA pozostaje wysoka w dwóch podstawowych kanałach zakupu – supermarketach i placówkach gastronomicznych.
Jak podaje FAMMU/FAPA, blisko 85% konsumentów spożywa mięso kurcząt nabyte w supermarketach, a 67% konsumuje je w placówkach gastronomicznych. Mięso kurcząt pozostaje dla Amerykanów ulubionym źródłem białka zwierzęcego i spożycie nadal rośnie.
Szacuje się, że w czasie najbliższego roku 23% konsumentów będzie kupowało więcej mięsa z kurcząt w supermarketach, a 14% konsumentów zwiększy jego spożycie w placówkach gastronomicznych.
Najwyższa konsumpcja jest w stanach północno-wschodnich, środkowo-zachodnich i południowych. Konsumenci cenią sobie najbardziej świeżość, cenę i smak produktów z kurcząt, a także zwracają również uwagę na miejsce produkcji oraz bezpieczeństwo żywnościowe. Ponad połowa konsumentów obawia się używania hormonów i sterydów w produkcji kurcząt.
Badania zostały przeprowadzone w czerwcu br. w grupie ponad tysiąca dorosłych Amerykanów.