Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wyprodukowały w lipcu 2018 r. ok. 214 tys. t mięsa drobiowego, czyli mniej o 2,7% niż przed miesiącem i o 5,7% niż przed rokiem.
To już trzeci z kolei miesiąc obniżki produkcji w tych zakładach. W sumie w okresie siedmiu miesięcy br., przemysłowa produkcja mięsa drobiowego wyniosła 1511 tys. t i była o 23 tys. t - 1,5% niższa niż w porównywalnym czasie 2017 r.
W czerwcu 2018 r., sprzedaż zagraniczna zmalała o 6% w relacji miesiąca, ale w skali roku była o 9,5% większa.
W całym pierwszym półroczu br. wywóz był o 92 tys. t - 17,1% wyższy niż w tym samym okresie 2017 r. Wykazywał więc stosunkowo silną dynamikę zwyżkową. Może to oznaczać, że wiele rynków zamkniętych w wyniku wykrycia w Polsce wirusa grypy ptaków w 2017 r. ponownie otworzyło się dla polskiego drobiu.
W pierwszej połowie br., wysyłka stanowiła 42% przemysłowej produkcji mięsa drobiowego wytwarzanej w dużych zakładach. Jest to proporcja taka sama jak w całym 2017 r. Import mięsa drobiowego zmalał w czerwcu 2018 r. o 1% w ujęciu do maja, ale był aż o 53% wyższy niż w czerwcu 2017 r. Stanowiło to nadal nieznaczny odsetek krajowego spożycia.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 9(331), foto:
Gospodarz.pl