Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w obrębie pierwszych jedenastu miesięcy 2016 r. unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych w ekwiwalencie jaj, ale bez jaj wylęgowych do krajów trzecich zmniejszył się w trakcie roku o 9% do 228 tys. ton.
Eksport jaj spożywczych
Wywóz jaj spożywczych zmalał o 15% do 98 tys. ton, a albuminy jaj o 6% do 75 tys. ton. Wysyłka jaj bez skorupek i żółtek jaj wzrosła o 3% do 33 tys. ton. Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi zmniejszyło się w skali roku o 8,6% do 213 tys. ton.
Jak podkreśla FAMMU/FAPA, największymi dostawcami jaj i przetworów poza UE były Holandia, Włochy, Francja i Hiszpania. Wysyłki z Polski były wyższe o 39% do 7,8 tys. ton. Głównym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była Japonia, gdzie wywożono przede wszystkim suszoną albuminę jaj, w obrębie roku dostawy z UE zmalały jednak o 39% do 41 tys. ton.
Na drugie miejsce wśród odbiorców spadła Szwajcaria, która sprowadziła z UE głównie jaja spożywcze. Dostawy na rynek szwajcarski zmniejszyły się o 1% do 37 tys. ton. Więcej jaj i produktów jajecznych zakupiły z UE m.in. Zjednoczone Emiraty Arabskie, Izrael, Rosja, Oman, Turcja, Ukraina i Norwegia. Z Polski jaja i przetwory wysyłano przede wszystkim na Białoruś i do Szwajcarii.
Import jaj spożywczych
Od stycznia do listopada 2016 r. unijny import sektora jaj był o 15% mniejszy niż przed rokiem i wyniósł 15,4 tys. ton w ekwiwalencie jaj, ale bez jaj wylęgowych. W strukturze towarowej kontyngentu przywozu dominowały przetwory jajeczne. Największymi dostawcami do UE były Ukraina, USA i Argentyna.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej foto:
sxc.hu