| Autor: redakcja6

Spadek eksportu drobiu z UE (Q1 2014)

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że od początku roku do końca marca Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich około 311,3 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych, co oznacza spadek o 3,8% w relacji rocznej – podała FAMMU/FAPA.

Spadek eksportu drobiu z UE (Q1 2014)
Dodatnie saldo Unii Europejskiej w handlu zagranicznym drobiem obniżyło się w skali roku o 7,8% do 118,5 tys. ton. W strukturze towarowej wolumenu eksportu dominowały produkty z kurcząt, których wywóz z Unii Europejskiej ukształtował się na poziomie o 3,2% niższym w ciągu roku.
 
Spadek odnotowano także w obrębie sprzedaży mięsa indyczego – o 11,5% r/r, gęsiego – o 8,6% r/r i żywca drobiowego – o 2,3%. Wzrósł natomiast eksport kaczek – o 20,3%.
 
Największe ilości drobiu wywiezione zostały tradycyjnie z Francji, Holandii, Niemiec, Polski, Wielkiej Brytanii i Belgii. Udział Polski w unijnym eksporcie osiągnął poziom 9%, a w porównaniu z pierwszym kwartałem 2013 roku wysyłki zwiększyły się o 8,5%.
 
Największe ilości unijnego drobiu trafiły w okresie pierwszych trzech miesięcy do krajów afrykańskich – RPA i Beninu, gdzie dostawy zwiększyły się w skali roku o około 25%. Sprzedaż do Arabii Saudyjskiej, będącej głównym importerem drobiu uległa natomiast obniżeniu o blisko 29%. W przypadku pozostałych ważnych odbiorców unijnego drobiu odnotowano spadki wywozu: do Hongkongu (-4%), Rosji (-5%), Ghany (-40%), Jemenu (-17%), Zjednoczonych Emiratów Arabskich (-10%), Chin (-21%) oraz na Ukrainę (-52%).
 
Tendencję spadkowa odnotowano także w przypadku importu drobiu do krajów Wspólnoty. W analizowanym okresie wyniósł on 193 tys. ton i był o 1,1% niższy w relacji rocznej. Pozycję największego dostawcy drobiu utrzymała Brazylia z 61% udziałem całkowitego przywozu, przy rocznym wzroście wolumenu importu o 7%. Natomiast przywóz od drugiego ważnego partnera handlowego – Tajlandii obniżył się o 10%.


Tagi:
źródło: