Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w maju br. unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 104,9 EUR/100 kg i wobec kwietnia zmniejszyła się o 5,8%. W ujęciu roku notowania były o 9,9% mniejsze – podaje FAMMU/FAPA.
Jaja potaniały w maju w 24 państwach członkowskich, w największym stopniu we Francji o 18%, Belgii, Holandii i Bułgarii – po 12%. W Polsce ceny zmalały o 3,6% do 120,2 EUR/100 kg i przewyższały przeciętną unijną o 15%.
Jaja nieznacznie w maju podrożały tylko w Wielkiej Brytanii i Danii. Najwięcej jaja kosztowały tradycyjnie w Szwecji - 187,5 EUR/100 kg, a najmniej w Rumunii i Hiszpanii - 71-73 EUR/100 kg.
Ceny jaj w UE zaczęły zmniejszać się pod koniec 2015 roku wraz ze zwyżką produkcji oraz obniżeniem cen zbóż i pasz. Tylko w marcu br. notowania minimalnie wzrosły w związku ze zwiększonym popytem przedświątecznym.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej foto:
sxc.hu