Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Owijarka do bel McHale 991 High Speed
2012-01-23 -
Kosz przyjęciowy TGS
2014-02-21 -
Mikser do gnojowicy R
2013-04-05
Rośnie sprzedaż polskiego drobiu na rynki pozaunijne
Sprzedaż na rynek pozaunijny stanowi obecnie siłę napędową dla rozwoju eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego z Polski – podaje Bank BGŻ BNP Paribas.
Eksport drobiu z Polski
Jak wynika z danych Eurostat, w okresie pierwszych czterech miesięcy 2015 r. wywóz poza UE wzrósł w obrębie roku o 45 proc. do 56 tys. t. Oznacza to znaczną intensyfikację sprzedaży. Dla porównania w 2014 r. tempo zwyżki w analogicznym okresie było na znacznie mniejszym poziomie, tj. 8 proc.
Odwrotne trendy można było zanotować dla wywozu nieprzetworzonego mięsa drobiowego na rynek wspólnotowy. W okresie I-IV br. sprzedaż do pozostałych krajów członkowskich wyniosła 201 tys. t, a więc to o 11 proc. więcej niż przed rokiem. Oznacza to wyhamowanie dynamiki wzrostu w stosunku do 17 proc. zaobserwowanych w 2014 r.
Należy jednak podkreślić, że cały czas największym importerem surowca z Polski jest rynek UE z 78 proc. udziałem w eksporcie, gdzie głównymi odbiorcami pozostają Niemcy, Wielka Brytania, Francja oraz Republika Czeska. W odniesieniu do poprzednich lat, kiedy to prym wiodły Niemcy, aktualnie wzrost eksportu drobiu na rynek wspólnotowy napędzany jest przez Francję, Wielką Brytanię z dynamiką na poziomie odpowiednio 24 proc. - 3,6 tys. t i 20 proc. - 3,6 tys. t w okresie I-IV 2015 r. Poza tym w omawianym czasie dwukrotnie zwiększyła się sprzedaż do Belgii. Jednak kontyngent jest w dalszym ciągu o połowę mniejszy od dostaw na rynek brytyjski.
Natomiast na rynkach pozaunijnych systematycznie wzrasta eksport do Beninu. W okresie pierwszych czterech miesięcy 2015 r. zwiększył się on o 17 proc. do 11 tys. t. Kraj ten tym samym pozostaje kluczowym pozaunijnym odbiorą surowca z Polski. Niemniej, mięso drobiowe jest później często reeksportowane do sąsiednich krajów w Afryce.
Zdaniem Eurostat, notowane jest znaczne zainteresowanie polskim surowcem w Liberii, Kongo oraz Gabonie. Te trzy kraje z Afryki Centralnej i Zachodniej sprowadziły w tym czasie w sumie 9 tys. surowca, o 3 tys. więcej niż przed rokiem. Co więcej, w omawianym okresie niemal czterokrotnie zwiększył się wywóz nieprzetworzonego mięsa drobiowego na Ukrainę, który wyniósł 9,1 tys. t. Z kolei do Chin trafiło prawie trzy razy więcej surowca z Polski niż przed rokiem, a więc było to 8 tys. t.
Jak zauważają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, pomimo odnotowanego łącznego wysokiego tempa wzrostu sprzedaży na rynki pozaunijne na początku br., eksport do Hongkongu zmalał w obrębie roku o 7 proc. do 8 tys. t.
Biorąc pod uwagę łączną dynamikę sprzedaży nieprzetworzonego mięsa drobiowego w okresie I-IV 2015 r. na rynkach zagranicznych zwiększyła się ona w skali roku o 17 proc. do poziomu 257 tys. t. Jest to 38 tys. t więcej niż przed rokiem.