Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Kojce i wygrodzenia
2013-08-19 -
POMPA ELEKTRYCZNA 2,4/12,5 12 V
2016-05-02 -
Ładowacz czołowy STOLL FE
2014-07-01 -
Spycharka seria 200
2012-01-05 -
Filtr siatkowy wraz z zaworem zwrotnym
2012-05-17
Ptasia grypa we Francji
Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły wystąpienie w dniu 24 listopada br. ogniska wysoko zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 w małym, przydomowym gospodarstwie w departamencie Dordogne, w regionie Akwitania, w południowo-zachodniej części Francji. Jak informuje FAMMU/FAPA, zakażone stado składało się z kurcząt brojlerów i kur niosek.
Ptasia grypa we Francji
Odnotowano 22 padnięcia u drobiu, a pozostałe 10 szt. poddano przymusowemu ubojowi. Wprowadzono też strefy zapowietrzoną i zagrożoną oraz inne środki ochronne wymagane na mocy dyrektywy 2005/94/WE.
Minister rolnictwa Francji Stéphane le Foll podkreśla, że konsumpcja mięsa, jaj i innych produktów drobiowych jest bezpieczne. Minister zarządził uruchomienie krajowego planu zwalczania ptasiej grypy, który obejmuje również monitorowanie dzikiego ptactwa w regionie zakażenia.
Jest to pierwszy przypadek ptasiej grypy we Francji od 2007 r. Szczep H5N1 spowodował w ostatnich latach znaczne straty u drobiu w Azji i na Bliskim Wschodzie. Od 2003 r. zaobserwowano w 15 krajach 650 przypadków zachorowań wśród ludzi z powodu zakażenia tym wirusem, zazwyczaj w wyniku kontaktu z zakażonym drobiem.
Śmiertelność wynosiła 60%. Po potwierdzeniu ogniska ptasiej grypy, niektóre kraje np. Egipt i Japonia wprowadziły tymczasowy zakaz przywozu drobiu i produktów drobiowych z Francji.