Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Eletor RP-105MM-R-CI-PC
2020-02-07 -
Hale dla rolnictwa
2014-07-14 -
INSOL 5
2011-03-18 -
Aplikacja dla rolnictwa TOMATINO
2020-03-13 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
Ptasia grypa we Francji
Francuskie władze weterynaryjne potwierdziły wystąpienie w dniu 24 listopada br. ogniska wysoko zjadliwej ptasiej grypy podtypu H5N1 w małym, przydomowym gospodarstwie w departamencie Dordogne, w regionie Akwitania, w południowo-zachodniej części Francji. Jak informuje FAMMU/FAPA, zakażone stado składało się z kurcząt brojlerów i kur niosek.
Ptasia grypa we Francji
Odnotowano 22 padnięcia u drobiu, a pozostałe 10 szt. poddano przymusowemu ubojowi. Wprowadzono też strefy zapowietrzoną i zagrożoną oraz inne środki ochronne wymagane na mocy dyrektywy 2005/94/WE.
Minister rolnictwa Francji Stéphane le Foll podkreśla, że konsumpcja mięsa, jaj i innych produktów drobiowych jest bezpieczne. Minister zarządził uruchomienie krajowego planu zwalczania ptasiej grypy, który obejmuje również monitorowanie dzikiego ptactwa w regionie zakażenia.
Jest to pierwszy przypadek ptasiej grypy we Francji od 2007 r. Szczep H5N1 spowodował w ostatnich latach znaczne straty u drobiu w Azji i na Bliskim Wschodzie. Od 2003 r. zaobserwowano w 15 krajach 650 przypadków zachorowań wśród ludzi z powodu zakażenia tym wirusem, zazwyczaj w wyniku kontaktu z zakażonym drobiem.
Śmiertelność wynosiła 60%. Po potwierdzeniu ogniska ptasiej grypy, niektóre kraje np. Egipt i Japonia wprowadziły tymczasowy zakaz przywozu drobiu i produktów drobiowych z Francji.